Senaste nytt

Sorg och katastrof!

Någon gång i helgen som var har någon eller några illasinnade personer grävt upp och förstört våra humleplantor vid bryggeriet!. Vilket djävulskt elakt terror-dåd! Helt otroligt tjyv-aktigt! Vem eller vilka kan det ha varit? Det måste rimligtvis vara någon/några kriminella som ville ha tag i just humle, och kanske rentav specifikt just dessa gamla fina svenska sorter, och ville ha dem så mycket att den/de tog sig för med att stjäla dem från oss!

Läs mer →

Småbryggeriernas dag 14 maj!

Den 14 maj firar vi ”Småbryggeriernas dag” med öppet hus i bryggeriet mellan kl 12–15.

Det är sjunde året i rad som vi manifesterar svenska småbryggeriers arbete för att bevara och utveckla svensk ölkultur. Alltid andra lördagen i maj – skriv upp det!

Vi har öppet i provsmaknings-puben (enbart kontant betalning) och går husesyn i bryggeriet.

Ingen föranmälan behövs! Välkomna!

Tillfällig Närke-öl på Systembolaget

T&TFrån den 4 april kommer det finns ett begränsat parti flaskor med ”Tanngnjost & Tanngrisnir XXXX” att beställa på Systembolaget. Det är en stark (9,5 %) gotlandsdricka-inspirerad barleywine-liknande ale bryggd med björkrökt malt och enris på halv-liters-flaska.

I Systembolagets sökbara ölstil-kategorier har vi angivit den som ”övrig öl”.

Påsk i bryggeributiken!

Jolners Dricka flaskaInför påsk erbjuder vi Hantverks-Folk 3,3 % (20 kr) och Jolners Dricka 3,2 % (15 kr). Det är något kort datum på Hantverks-Folk, medan Jolners Dricka är stämplad bäst före februari, men vi dricker dem båda på lunchen i bryggeriet och de håller måttet, både vad gäller smak och arom, så vi vågar fortfarande erbjud dem till försäljning. Det är lite klurigt att räkna ut ”bäst-före”-datum, så vi stämplar hellre för kort tid…..

Bryggeributikens öppettider är måndagar kl 15.30–17.30. Extra öppet i påsk: onsdag 23 mars kl 15.30–17.30. Samtidigt finns som vanligt möjlighet att smaka några av våra öl i provsmakningspuben.

Om någon vill inhandla en påsk-present finns förstås även Närke-ölglas, Närke-T-shirts (kort/lång ärm) och Närke-kassar. Och ”Humle-boken”. Och nya klister-märken ”Nä – inget blask” och ”Think global – drink local”. 5 kr/st. Fortfarande endast kontant betalning. Välkomna!

Stora Öl – Små Bryggerier 2016 i Örebro

storasma-2016

Närke Kulturbryggeri blir värd för 2016 års upplaga av ”Stora Öl – Små bryggerier”, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggeriers egen ölfestival som i år blir den femte i ordningen. Stora Öl – Små byggerier kommer att äga rum på restaurangen Gamla Örebro i kulturområdet Wadköping fredag 2:a och lördag 3:e september 2016. Vi återkommer med mer information.

Beställ Vintermörker

vintermorker-rodVi vill passa på att berätta att det fortfarande finns möjlighet att privat-importera Närke Vintermörker till Systembolagsbutikerna i Örebro. Det smidigaste är att beställa via Systembolagets hemsida. Vintermörker kanske är som allra smarrigast just nu, efter några månaders mognadslagring i vårt svala förråd, i alla fall om man ska tro en kollega i branschen, som slurpade i sig en Mörker förra helgen, och gillade den så mycket att det kom ett uppskattande sms till oss här i brygghuset i Närke.

Vintermörker/Närke Mörker är en porter/stout på 4,5 %, flaska 500 ml, 12-pack. Pris ca 29 kr/st.
Passar fint till vintermat!

Nu finns Närke Slättöl på Systembolaget!

Närke SlättölNu finns Närke Slättöl till försäljning på alla fyra Systembolagsbutikerna i Örebro: Kungsgatan, Eurostop, Tybble och Marieberg. Så nu är vi helspända inför att planera bryggningarna för att vi hinna med att leverera enligt efterfrågan.

Örebro Bitter finns fortfarande endast på Kungsgatan, men vi får väl se hur det blir i framtiden. Och, tro’t eller ej, men ännu finns några enstaka flaskor kvar av Anders Göranssons Bästa Rököl! – i butikerna i Örebro (utom Tybble) samt i Kumla! En anledning att besöka grann-kommunen?

Närke Slättöl på Systembolaget!

Närke SlättölFrån och med 1 februari kommer Närke Slättöl 4,8% (0,5-litersflaska) att finnas som lokal produkt att köpa i Systembolagsbutiken på Kungsgatan i Örebro. Örebro Bitter 5,9% (0,5-litersflaska) finns också.

Vi har även kvar av Vintermörker 4,5% för den som vill beställa, 0,5-litersflaskor, 12-pack, ca-pris på Systembolaget 29 kr. Beställningen kallas ”privatimport” och görs via Systembolagets hemsida. Vi levererar endast till Systembolagsbutiker i Örebro.

Kampanjen för differentierad alkoholskatt!

Den svenska punktskatten på alkohol är bland de högsta i Europa. Dock finns i de andra EU-länderna en möjlighet till en någorlunda utjämning av skattetrycket mellan stora och små bryggerier, nämligen en differentierad skatteskala. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, där vi är medlemmar, har länge drivit frågan, dessvärre utan framgång. De svenska politikerna anser att det vore ”orättvist” mot de stora bryggerierna…… medan vi anser att det vore att utjämna orättvisorna något, då de stora bryggerierna har långt fler ”fördelar”, t ex lägre kostnader för råvaror och personal, samt det faktum att de stora bryggerierna lever gott på gränshandeln, där deras produkter är helt och hållet befriade från svensk alkoholskatt!!

Svenska Ölfrämjandet, som är en konsumentförening för öl, driver just nu en kampanj för att återigen belysa situationen. De informerar bl a om hur det ser ut med alkoholskatten på öl i vårt grannland Finland. Läs mer här  – och skriv på namninsamlingen!!! Snälla!

Som en jämförelse kan vi berätta att Närke Kulturbryggeri under 2015 bryggde ca 100 000 liter öl, vilket betyder att vi betalat ca 1 miljon kronor i alkoholskatt. Och det, goda vänner, är LIKA MYCKET SOM VI BETALAR I LÖN!!! Med en differentierad alkoholskatt även i Sverige skulle vi kunna anställa fler personer på bryggeriet! Fler arbetstillfällen, samt att skapa jobb utanför storstäderna, var de starkaste argumenten när USA i fjol beslutade om differentierad alkoholskatt! Om det fungerar i USA borde det väl även vara gångbart i Sverige!