Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Närke Kulturbryggeri-info 190823

Ja, det här med nyhetsbrev....
….är ju liksom inte det lättaste att hinna med i det jäsande dagliga arbetet på ett bryggeri. Särskilt som man tänker att ett nyhetsbrev liksom ska likna ett brev, och inte bara bestå av korta notiser, som på fäjsbook och instagram, som vi numer i och för sig försöker att använda oss lite mer av, med bilder och nyheter. Kolla på ”Närke kulturbryggeri” på fäjsbook (vetesjutton varför det blev ett litet k där…..) och ”narkekulturbryggeri” på instagram, som är sprillans nytt sedan förra veckan. Uj uj!
Denna vecka är det lite av varje att informera om i nyhetsbrevet, lite mer ordnings-samt och utförligt än i ”sociala medierna”, sedan får ni ju såklart läsa vad och hur ni vill! …hur noga eller ”ögnigt” som det passar!

Matmarknaden i Wadköping…
…blev ju en succé, ”som vanligt”! Närke Kulturbryggeri fanns på plats på tre ställen: ölbar med tre ölsorter på uteserveringen hos Gamla Örebro – supermysigt; ölbar med tre ölsorter på den nya dryckesmarknaden hos Stadsträdgården – nytt festival-grepp!; och sist, men inte minst, i marknadsstånd med svagdricka i Wadköping! Vi älskar er alla, marknadsbesökare, som berättar för oss om era minnen av svagdricka! Och många var det som köpte vår svagdricka, som faktiskt beskrevs som ”godare än den jag minns”!
Nu längtar vi redan till nästa Matmarknad! 2020! Bättre och bättre år för år!

Humledagen på Julita Gård…
…i morgon! lördag 24 augusti kl 12.00–16.00
https://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/humledagen-0
Välkommen till en dag i Julita humlegård! Det blir ölbryggning, provsmakning, föredrag och försäljning. Närke Kulturbryggeri finns på plats med Närke Svagdricka! En något mer humlad svagdricka än traditionen bjuder. Såklart! Och boken ”Humle – det gröna guldet” finns också till försäljning.
Som många ju redan vet är vi på Närke Kulturbryggeri ordenligt fascinerade av det här med humle. Kanske inte på så vis att vi nödvändigtvis måste brygga öl som är värsta humle-bomberna och bedövar smaklökarna för flera timmar framöver. Nej, det handlar nog faktiskt mer om intresse för historia och tradition. En gång i tiden, före klimatkrisen, i självhushållningens dagar, hade ju varenda bond-röv egen humle, inget märkvärdigt med det. Inga logistikproblem där, inte! För ölet bryggdes ju helt enkelt där det dracks, på gårdar och värdshus. Ni vet väl förresten varför tvättstugorna på landet heter ”brygghus”!!! Inte sjutton bryggde man i tvättstugan, nej minsann, man tvättade i bryggeriet, så enkelt var det! Smart att koka vittvätten i vörtkokaren! Skämtar inte!
Nå. Under många år hade vi den stora äran att ha kontakt med Else-Marie Strese och hennes forskning om svensk humle. Hennes gedigna arbete tillsammans med kollegan Clas Tollin mynnade så småningom ut i 24 stycken mycket användbara humlekloner, som numer finns bevarade i genarkivet i Alnarp, samt odlas på många andra platser av ölintresserade privatpersoner och bonn-folk lite här och där. Tack till alla humle-entusiaster för ert bidrag till odlad mångfald!

Humleskörd på Berga gård i Fjugesta…
…i övermorgon! söndag 25 augusti från kl 14.00
Det blir en hel helg i humlets tecken! På söndag är det dags att skörda de svenska humlesorterna som växer på Berga gård i Fjugesta. Humleodlingen där anlades i fjol, så ännu är det ingen jättestor skörd att vänta, men det blir nog tillräckligt för att brygga en omgång ”Bonnfolk”, folköl 3,5 %, som sedan kommer att finnas till försäljning i Berga gårdsbutik. Och i bryggeributiken på Närke Kulturbryggeri.
Kom och var med och skörda! Bond-Lisa med familj bjuder på kaffe till skörde-arbetarna. För den som vill finns fikabröd att köpa i gårdsbutiken. Öl-Berith deltar i skörden.

Ja, sedan är det måndag igen…
…”Trälig måndag” med bryggeributik och provsmakningspuben ”Halva glaset”, som vanligt på måndagar kl halv fem till halv sju, minst, men bara halva glas, och bara vår öl! Så är bestämmelserna. Alkoholfri öl finns såklart, och svagdricka!
Om vädret tillåter skördas vår egen humle nu på måndag, så om du besöker oss då är du välkommen att ”nutta” humle, som det heter. Skörden använder vi självklart till vår öl!

Närke Kulturgalleri
Nästa utställning i vår galleri-hörna blir Anna Svenssons ”Landskap och annat skapande”, akvarell och akryl. Om planeringen håller, vilket verkar troligt, blir det vernissage fredagen den 6 september, därefter utställning på måndagskväller. Mer info kommer med utställnings-affischen (snart!).

Bryggeribesök och ölprovning
Vi har startat höstens bokningar av bryggeribesök och ölprovning. Ännu finns rejält med tider (tisdagar – torsdagar) med start tidigast kl 17.00. På programmet: ölskola, ölprovning (5–6 sorter av vår öl) samt husesyn i bryggeriet. Önskas förtäring erbjuder vi catering. Programmet är gediget och tar minst 3 timmar. Vi vill verkligen passa på att ta hand om grupperna som kommer till oss och förmedla vår kärlek och respekt för öl och ölkultur.
Vi får en hel del mäjl med förfrågan om vi kan boka in t ex två personer i en annan besöksgrupp. Tyvärr är detta inte möjligt, då vårt tillstånd vid dessa tillfällen gäller för slutna sällskap, dvs sällskapet måste ha ”skapat” sig själv. Vi får inte lov att ”skapa” en grupp.
På våra konsertkvällar däremot har vi ansökt om särskilt tillstånd för allmänheten, och då erbjuds en enkel pubmeny i kombination med läcker hantverks-lagad mat från ett catering-företag (förbeställning av mat erbjuds för att underlätta planeringen).
Och så har vi ju våra ”träliga måndagar” också, med provsmakningstillstånd för halva glas à 15 cl. Då kan man verkligen passa på att provsmaka flera av våra sorter. Bra, va’!

Sen-sommar-sorgliga men festival-stissiga hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Uppdaterad höst-kalender – förändringar kommer, var så säkra!
7–8 september – Matresan i Örebro län. Närke Kulturbryggeri håller öppet kl 11–16. Mer info på http://matresanorebrolan.se
28–29 september – Närke Kulturbryggeri deltar på Borefts Beer Festival i Bodegraven, Nederländerna. Arrangör Brouverij de Molen.
10 oktober – ost- o ölprovning på Dannes Pub. Arrangör Närke Kulturbryggeri.
26 oktober – Närke Kulturbryggeri deltar på Great Swedish Beer Festival i Malmö.
7 november – Kladdkakans dag! Som alltid firar vi med kladdkaka & porter (provsmakning!)
9 november – Närke Kulturbryggeri deltar på ÖreBrewFest, i Örebro.
16 november – årets ”Tjej-öls-provning” med Karin & Berith. Arrangör: Bishop’s Arms.
29–30 november – Närke Kulturbryggeri deltar på Örebro Öl- & Whiskyfestival.
9 december – Anna Kanna. Årets vinteröl presenteras (provsmakning!)
13 december – Närke Kulturbryggeri deltar på ”Beer & Beard Festival” på Broken Dreams i Borlänge.
Konserter i höst, band och datum, presentera undan för undan på vår hemsida.
na-120