Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 191026


Nyhet: Miljö-argument i marknadsföring
Det har hänt något med reklamen. Det talas allt mindre om själva produkten och allt mer om olika miljöargument för att man ska välja den ena eller den andra varan eller tjänsten. Det läggs enorma resurser på att marknadsföra sig som miljövänlig och hållbar. Möjligheten för en vanlig konsumet att kontrollera sanningshalten i informationen är ganska liten. Och som vanligt är det de stora producenterna som har de vassaste svärden (läs: de tjockaste plånböckerna). Småföretagen får kämpa på med sina ofta begränsade medel, som ska räcka till allt. Men den som tror att det betyder att små företag inte gör något för miljö och omvärld, ja den tror faktiskt fel. Man ska inte underskatta källsortering, återvinning, energisparåtgärder, second hand och begagnade grejor och allt annat sunt förnuft. Samordning och planering i vardagen, inte minst av resor och transporter, är en självklarhet för ett litet företag, Men det är ju inget man skriver om i stora annonskampanjer…….

Istället: Fokus på kärnverksamheten
Visst har vi fokus inställt på vår öl, på många olika sätt. Vi jobbar enligt vår kanske enda egentliga företagsidé: ”Inget blask!” Smakrikedom är ett av våra viktigaste ledord. Vi varierar oss genom att brygga både svaga och starka öl, både traditionella och mer eller mindre moderna, kanske inte alltid de ”värsta hajjp-recepten”, men man vet ju aldrig….. Då och då brygger vi även rejält gammaldags inspirerad öl, såsom rököl och örtöl av olika slag. Just nu är vi mycket glada över det gensvar som ”OkT Festbier” har fått, en lätt rökig traditionell lageröl. Inget konstigt alls egentligen. Snart är det dags för årets premiär av ”Gransus”, smygpremiär har redan varit på flera pubar i Örebro. Från 1 november finns den också på Systembolaget lokalt. (För övrigt tycker vi att jämförpriset per liter borde skrivas med större text på Systembolagets prislappar….).

Bryggeributiken ”Trälig måndag” och provsmakninspuben ”Halva glaset”
Våra folköl ”Hantverks-Folk” och ”Skogs-Folk” finns till försäljning i butiken varje måndag (helg- och aftonfri) kl 16.30–18.30. Inom kort buteljerar vi årets brygd av ”Jolners Dricka”, en cream stout på 3,5 %. Dricka är ju det gamla nordiska namnet för öl. ”Jolners Dricka” är alltså en öl, på samma sätt som ”Svagdricka” är öl, bara väldigt mycket svagare..
Fortfarande finns faktiskt lite ”Närke Svagdricka” kvar från sensommarens Matmarknad. Den har hållit sig fantastiskt fräsch. Vi brygger drickan sedan ett par år nu, efter eget recept, lite humligare och lite mindre söt än traditionellt, kort sagt lite ”öligare”. För ett antal år sedan kastades i Söderbärke den första snöbollen i en fantastisk kampanj – ”Rädda den svenska svagdrickan”. Tänk, så fint det vore om kampanjens mål kunde bli verklighet: restauranger och pubar har svagdricka i sitt sortiment; man kan beställa "en stor svagdricka" på puben; mat- och dryckestidningar har svagdricka-reportage; svagdricka på nobelmiddagen; svagdricka-bloggar; en nationell svagdrickans dag; regeringen representerar med svagdricka; mm mm. Allt detta med tanke på att hålla fokus på kärnverksamheten…. men hur var det nu igen? Jo, svadricka är ju faktiskt också öl!! De få bryggerier som än i dag endast brygger svagdricka förtjänar all vår beundran för sitt kultur-bevarande hjälte-dåd! Därför kompletterar vi framåt december med Hjo Juldricka, bryggt av våra kollegor på Hjo Bryggeri. Drickan kan förbeställas redan nu (se nedan) och hämtas hos oss på Närke Kulturbryggeri i början av december.
Samtidigt som bryggeributiken har öppet välkomnar vi också till provsmakningspuben ”Halva glaset”. Sortimentet består av det huset förmår, både fatöl och flaskor, provsmaker à 15 cl (eller ibland mindre)! Nu på måndag 28 oktober är det risk (hopp om) att Slow Train repar på scenen! Lovar inget, men…..

Konserter och andra tillställningar
Nästa vecka, 1 november, gästas vi av estradposeigruppen Ordvittra, som tänker ta pulsen på civilisationen (håll i hatten, säger jag bara!!), samtidigt som de andas kvinnokraft och blottar sina både personliga och galet komiska upplevelser. Ungefär så beskriver sig Nadja Slotte, Magdalena Eriksson, Lovisa Larsson och Tina Ruth på sin affisch, (se på vår hemsida) och jag har en känsla av att detta bara blir själva ”förnamnet”, som man brukar säga. När (och om!) de kommer igång riktigt, ja då är det möjligt att vi blir ordentligt omskakade, överraskade och galet roade! Kanhända detta blir grå-höstens verkliga överlevnads-event! Den som missar detta får skylla sig själv! Så dä så!

Fortsatta livräddande höst-händelser:
31 oktober – Närke-imperial-stout-premiär-mingel på Dannes pub, Klostergatan 7 i Örebro. Inget märkvärdigt, men jätte-trevligt. Från kl 18.
1 november – Ordvittra, som sagt! Se ovan! Missa inte! Kl 18.00. Biljetter på Tickster.com
7 november – Kladdkakans dag! Svart november, svart kladdkaka, svart öl! (provsmakning) Öppet hus kl 18–22.
9 november – Höjdar-konsert i bryggeriet! Jazz med EHME och koraspelaren Lammen Cissokho (hörde ni honom i Klingan förra veckan, kanske?) Världsmusikartist som nu möter jazz från Bergslagen. Riktigt spännande! Biljetter på Tickster.com
9 november – ja, samma dag som ovan – Närke Kulturbryggeri deltar på ÖreBrewFest i Örebro.
16 november – årets ”Tjej-öls-provning” på Bishops Arms i Örebro, med Karin Palolampi (Bishops Arms) och Berith Karlsson (Närke Kulturbryggeri). Arrangör: Bishops Arms.
16 november – ja, samma dag! – Närke Kulturbryggeri deltar på Göteborgs Porterfestival.
20 november – litet lagomt Närke-fat-öls-event på Bishop’s Arms i Örebro. Äntligen! Ska blir riktigt spännande att se vad vi kan hitta i gömmorna och koppla upp ett par dagar….
21 november – Förhoppningsvis blir det denna dag vetenskapspub på bryggeriet, i alla fall planeras det för det. (Mer info kommer). Arrangör: Örebro Universitet.
29-30 november – Närke Kulturbryggeri deltar på Örebro Öl- & Whiskyfestival.
30 november – ja, samma dag som ovan, igen! – Konsert-dags! Little John & The Juke Joints kommer till vår scen. Nu blir det blues så det ryker!
7 december – Konsert igen! T-Blues Sweden kommer tillbaka! Nu blir det blues så det skvätter! Biljetter på Tickster.com
9 december – Anna Kanna på Närke Kulturbryggeri. Årets vinteröl presenteras ordentligt (provsmakning).
13 december – Närke Kulturbryggeri deltar på ”Beer & Beard Festival” på Broken Dreams i Borlänge.
21 december – vi går mot ljusare tider!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det är aldrig för sent att ge upp! Men det är synd att inte klaga!
Vi ger oss inte! Det är vi som är Närke!

Höst-hostiga kramar till er alla
från Närke Kulturbrygger

PS: Beställning av Hjo Jul-svag-dricka ……Ja, förlåt att vi tjatar om detta hela tiden, men det är ju det där med kampanjen, ni vet, så må den kastade snöbollen bli en lavin, en flodvåg av svagdricka, som sköljer över oss, särskilt i juletider, då vi annars frestas av storindustrins hårdmarknadsförda socker-blask……
Så – beställning av svagdricka är möjlig fram till den 20 november. Avhämtning hos Närke Kulturbryggeri i början av december.
Flaska: 2 liter (65 kr), 3 liter (75 kr) eller 5 liter (140 kr). Retur-/utbytesflaska/-or är ett krav! Alternativ: dunk 2,5 liter (70 kr) eller 5 liter (125 kr).
Mäjla din beställning till info@kulturbryggeri.se

na-120