Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Närke Kulturbryggeri-info 190714

Ja, vi vet att det är söndag…..
….men ”nöden har ingen lager” (gammalt bryggeri-ordspråk!) Eftersom vi har haft lite trubbel med att byta rutin för utskick av nyhetsbrevet ”Flaskpost” får vi nu jobba lite även denna söndagskväll. Och i framtiden, som börjar NU, hoppas vi att vi kan skicka flaskposten lite oftare än på sistone. Varmt tack till er alla som hört av er och undrat om vi fortfarande lever!

”Ölets dag” nu på onsdag 17 juli
De stora bryggerierna inspirerades ju av oss små för några år sedan, då de 2012 inrättade ”Ölets dag”. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier firade nämligen ”Småbryggeriernas dag” (som alltid infaller andra lördagen i maj), för första gången 2010. Ja, på så vis kan även de små bidra till att de stora gör bra saker!
Så nu på onsdag är Närke Kulturbryggeri självklart med och manifesterar just ”Ölets dag”. Detta gör vi genom sedvanligt öppet hus och mycket öl i kranarna. Vår provsmakningspub ”Halva glaset” är öppen kl 16.30–21.00. Försäljning av provsmaker à 15 cl, samt folköl även för hemtagning. Ingen föranmälan behövs. Kontant eller swish. Varmt välkomna!
Även ute på stan kommer några pubar att fira ”Ölets dag”. Särskilt värt att besöka är kanske Dannes Pub och Örebro Ölhall, där det kommer att erbjudas några olika sorters Närke-öl från självrunnet fat.

Bryggeributik och provsmakningspub
Vi håller öppet som vanligt varje måndag hela sommaren kl 16.30–18.30. Vi är glada att ölentusiaster från när och fjärran besöker oss för att prova våra olika ölsorter. Vi hälsar både grannar och turister varmt välkomna!
Provsmakningspubens namn, ”Halva glaset”, är såklart en alkoholpolitisk protest mot att vi endast får lov att servera 15 cl åt gången – dvs halvt glas. Självklart är vi jätteglada att vi får lov att ha en provsmakningspub överhuvudtaget, men vi tycker nog att själva detalj-regleringen av mängd är lite väl mycket myndighets-styre. Det finns ju t ex inte reglerat i lag hur många provsmaker en gäst får lov att köpa. Och finge vi servera hela glas är det ju fortfarande inte förbjudet att som gäst i puben själv säga till om man endast önskar ett halvt glas. För det är en självklarhet för oss! …med tanke på alkoholens skadeverkningar!
Men men, så är det i alla fall, en liten namn-protest i all stillhet. Och skulle det någonsin bli tillåtet att servera hela glas så kommer vi att behålla namnet som ett minne från det förgångna!

Konstutställning hela sommaren
Närke Konstgalleri visar Gustav Brantedals utställning ”Himlastormande” ända fram t o m måndagen den 5 augusti. Kom och se Gustavs härliga akrylmålningar! Utställningen är öppen på måndagspubarna, men självklart även vid våra övriga evenemang, såsom nu på onsdag på ”Ölets dag”. Välkomna!

Kort höst-kalender – så långt som det är klart, så kompletteringar kommer att dyka upp!
1 augusti – Internationella IPA-dagen. Öppet hus på Närke Kulturbryggeri kl 16.30–21.00.
17 augusti – Närke Kulturbryggeri deltar på Klackabacken Beer Fest. Arrangör Klackabackens Bryggeri.
17–18 augusti – Närke Kulturbryggeri deltar på Matmarknad i Wadköping och Dryckesmarknad (dvs ölfestival) i Stadsträdgården.
7–8 september – Matresan i Örebro Län. Närke Kulturbryggeri håller öppet kl 11–16. Mer info på http://matresanorebrolan.se
28–29 september – Närke Kulturbrygger deltar på Borefts Beer Festival i Bodegraven, Nederländerna. Arrangör Brouwerij de Molen.
26 oktober – Närke Kulturbryggeri deltar på Great Swedish Beer Festival i Malmö.
7 november – Kladdkakans dag! Som alltid firar vi med kladdkaka & porter (provsmakning!)
9 december – Anna Kanna. Årets vinteröl presenteras (provsmakning!)

Konserter i höst, band och datum, presenteras inom kort på vår hemsida.

Ja, och så hoppas vi återkomma inom kort med mer Närke-nyheter!

Blöta och skakiga åskväders-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

na-120