Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 200316

Full virus-panik…..?
Nej, men mer eller mindre nykter eftertänksamhet! Vad sjuttsingen är det som händer? Visst är det allvarligt med virus-pandemier (vem minns inte svin-influensan? …och själv har jag minnen ända från Hong-Kong-influensan -69, då hela min familj blev sängliggande – utom pappa och jag!), men just nu känns det faktiskt som att risken att vi går mot ett totalt undantagstillstånd är mer överhängande än själva virus-hotet!! Folk verkar verkligen ha panik, bunkrar allt från toapapper till låd-viner. Några försöker till och med slå mynt av krisen genom att sälja svin-dyr handsprit på nätet. Ja, jag har sagt det förut – det finns en förklaring till alla gamla ordspråk: ”Själv är bäste dräng”, ”Sköt dig själv och skit i andra” och ”Mycket vill ha mer, och helvetet blir aldrig fullt”!
Säkert är att det här viruset är allvarligt, men en sansad analys av alla samhällsinsatser och privata ageranden behövs, och förekommer också, tack och lov! Funderingar såsom ”Vad skulle effekten av stängda skolor bli? Äjänkligen?” och ”Kan man mobilisera medmänsklig hjälp och praktiskt stöd till ensamma & gamla & utsatta personer via FaceBook?” gör att min tro på människan faktiskt kvarstår. Och växer!

Ändock ställer vi in en konsert...
Den planerade konserten med ”Vänskapsbandet Tigern” 21 mars flyttas alltså till ett senaret tillfälle, men ännu är inget datum bestämt. Varför detta? Har vi panik i alla fall? Nej, men vi funderade utifrån vårt perspektiv och tillsammans med bandet bestämde vi oss för att inte genomföra konserten just nu. Oavsett samhällets regleringar av sammankomster större än 500 personer (gigantiskt möte, med våra mått mätt) så är en konsert med 100 gäster ett stort evenemang i vår värld. Och kan man då planera för att flytta detta trevliga evenemang så att kanhända fler personer kan o vill o vågar delta, ja då gör vi det. Vi återkommer så småningom med information om nytt datum. Tills dess: ni som redan hade köpt biljett via Tickster: vi ska försöka få fram information om hur hanteringen med återköp e dyl ska gå till. Kontakta gärna Tickster på egen hand, förstås, men info kommer på vår hemsida så fort vi vet något mer.

För övrigt….
…hoppas vi att livet rullar på och att vi alla får behålla hälsan och det västerländska välståndet! Nå,
allvarligt talat, vi hoppas att de allra flesta av oss faktiskt kan våga leva ett så normalt liv som möjligt. Därför planerar vi för att bryggeriets aktiviteter i övrigt (med undantag för ovan nämnda konsert) kan genomföras enligt planering: bryggning av god Närke-öl; leveranser till pubar, restauranger och Systembolagsbutiker; inbokade bryggeribesök och ölprovningar; och (sist men inte minst) ”Trälig måndag” med bryggeributik och provsmakningspuben ”Halva glaset”!!! – öppet varje helg- och aftonfri måndag kl halv fem till halv sju. Välkomna för tusan, för ännu har vi inte sett till något utegångsförbud!
Vi välkomnar även återigen det trogna sällskapet ”Jazz-spisarna”, som träffas ca sex gånger om året för att spisa all sorts jazz och njuta av god Närke-öl! (Intresserad? Kontakta kultur-gubben Jan-Åke ”Silja” Siljeström via e-post jan.siljestrom@bredband.net). Nästa träff är redan i morgon, tisdag 17/3.

Ja…
…medan stora delar av Sverige stänger igen, bl a har flera av vårens trevliga öl-festivaler blivit inställda, så hoppas vi att medborgarnas stöd till lokala bryggerier, pubar och restauranger är lika starkt som den ekonomiska köpkrafts-effekten på lokala livsmedels-butiker, som nu gör storkovan p g a ökad försäljning av spaghetti och vita bönor!
Men – om du är snorig och sjuk ska du såklart inte frottera dig med vänner på stam-stället! Stanna hemma om du är sjuk, men lev så normalt som möjligt om du är frisk! Och fortsätt naturligtvis tvätta händerna som vanligt! – efter allt lortigt arbete (inkl datorns tangentbord och den kära mobiltelefonen) och före alla renlighetskrävande aktiviteter, såsom matlagning mm.
Vi hoppas hjärtinnerligt att följderna av virus-försiktigheten inte ska rasera hela samhället, inkl vårt eget lilla bryggeri! Men man vet ju aldrig…. idag har vi fått en avbeställning av planerad öl-leverans i veckan (!) och både pubar och restauranger på sta’n här i Örebro vittnar om minskat antal gäster redan efter dessa få dagar av regeringens beslut om olika restriktioner. Men vi nås faktiskt också av berättelser om trogna och stöttande stamgäster på lokala pubar, som t o m har beställt både mer och dyrare mat och dryck än i vanliga fall! Vilka hjältar!
Samtidigt måste vi säga att vi också hör de hemskaste ryktena, nämligen att några restauranger funderar allvarligt på att stänga igen, åtminstone för en tid, och då skulle de också permittera personal….. Hoppas bara att personalen finns kvar när de vill öppna verksamheten igen….. (När USÖ sade upp en massa sjuksköterskor för många år sedan, och därpå ville återanställa dem, ja då hade de allihop fått jobb på Eriksson i Kumla….. huj, vad det går….!)

Så – Våga-Vägra-Paranoia-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri – som hellre ser en storm i ett ölglas än små krusningar på världens ekonomiska hav, där människor och företag nu riskerar drunkningsdöden…..

PS: Nya och ny-gamla Närke-öl på Systembolaget i vår – och vi hoppas såklart att både nya och gamla kunder gillar och köper av våra öl:
1 april – näipa 6,7 % en ale/ipa bryggd med onödigt mycket humle.
1 april – Märzen 6 % klassisk långlagrad lager, självklar, dvs ofiltrerad (som alla våra öl) och långlagrad 10–12 veckor (det är ju därför det heter ”lager”, vetja!)
Och sedan – om allt går vägen:
5 maj – Ich Weiss 5 % veteöl, tysk stil.
5 maj – Utgård Vitmölska 7,8 % bragott, eller mölska, dvs honungsöl (OBS! Utan bin i världen kan vi hälsa hem direkt, med eller utan virus…..!!!!!)
na-120