Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 200129


Nu rullar det på igen!
Vi har rivstartat året, som vanligt, med att delta i svenska jordbruksverkets monter på mässan ”Grüne Woche” i Berlin. Tillsammans med kollegor från ytterligare sju bryggerier, alla medlemmar i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, har vi serverat vår öl i den gemensamma och tjusiga öl-containern – i tio fantastiska dagar och till tiotusentals modiga öl-sugna mäss-besökare! För varje år som går märker vi hur gästerna vågar prova mer och mer ”annorlunda” öl, annorlunda på det viset att vår öl avviker från storindustrins produkter. I år märktes en ökad efterfrågan på mörk öl, vilket verkligen inte har varit fallet tidigare.
Svenska montern är en riktigt tjusig skapelse, som sticker ut bland de ”traditionella” mäss-montrarna. Här är det tre fina röda stugor med vita knutar som stiger fram ur mäss-myllret. Och mitt i byn tronar alltså öl-containern – precis som det ska va’! Midsommar-temat lyfts fram i form av blomsterkransar och midsommarstång. Bilder och presentationsmaterial är proffsigt gjorda och visar den allra bästa sidan av svensk natur, djur och kultur. Och kulturen, ja den upprätthålls inte minst av Kulturella Folkdansgillet från Stockholm, representerat av sex dansare i vackra folkdräkter, som dansar näst intill oavbrutet hela mässan! Helt fantastiskt! Man blir glad bara av att titta på! Tack, kompisar!
Mässan ”Grüne Woche” hölls i år för 85:e gången sedan starten 1926. Det har ju varit några krisiga krigs-år emellanåt, ni vet, då inte mässan kunnat genomföras, trist men förklarligt nog. Mässan besöks varje år av hundratusentals personer, i år ca 400000! Helt otroligt!
Ja-a, och därmed är alltså januari snart förbi, väldigt vad fort det går! Och tänk, redan om fem månader har vi faktiskt firat midsommar igen! Närkingskt, eller!? Nå, dagarna rullar i alla fall förbi i en rasande fart, kanske det beror på det o-omväxlande ull-grå vädret vi dragits med ända sedan i oktober! Man märker helt enkelt ingen skillnad varken på för- eller eftermiddag, dag eller natt! Så nu gäller det att roa sig kungligt, för att undvika depressionens totala mörker! Som hjälp kan vi erbjuda ett par fin-fina musikupplevelser:

Konserter i februari
Fredag 14 februari välkomnar vi Mikael Ramel Band till vår scen. Förra gästspelet var i april 2018, och det var en väldans bra spelning. Därför är vi jätteglada att bandet nu vill komma tillbaka och spela hos oss igen. Se info om konserten och kvällens meny på vår hemsida (under rubriken ”Musik på bryggeriet)". Biljetter finns fortfarande att köpa här.
Lördag 29 februari presenterar vi ytterligare en kär återkomling: No School! Improvisationsjazzmästare är det minsta man kan säga om dessa musiker. Våga vinna nya marker i musikens underbara värld och kom och njut av en oförutsägbar kväll. Mer info på vår hemsida. Biljetter finns nu här.

Öl-aktiga aktiviteter framöver
Måndag 3 februari: Ölprovning med Närke Kulturbryggeri på Saluhallsbaren, Kungsgatan 15, Örebro.
Torsdag 27 februari: Vetenskapspub på Närke Kulturbryggeri (18.30–22.00). Arrangör: Örebro Universitet. Se program här.
Lördag 7 mars: Tjejölsprovning med Berith Karlsson & Karin Palolampi på Bishop’s Arms i Eskilstuna. Biljetter finns här.

Öppettider i bryggeributiken och provsmakningspuben
Välkomna på ”Trälig måndag” på puben ”Halva glaset” varje helg- och aftonfri måndag kl halv fem till halv sju (minst). Försäljning av våra folköl, T-shirst och kassar, samt provsmaker (15 cl = halva glas) av våra olika öl.

”Holländsk vinter? Jajamänn!”
hälsar vi alla på Närke Kulturbryggeri

PS: Ett sidospår, men nog så viktigt: under åren som gått har vi på Närke Kulturbryggeri försökt att då och då bidra till samhällsnyttan med ett litet ekonomiskt bidrag, detta även fast vi aldrig har varit stadda vid någon särskilt fet kassa. Varje gång vi bryggt vissa utvalda recept (hemliga, för man får inte marknadsföra alkohol med välgörande ändamål!) så har vi sänt en liten summa till olika partipolitiskt och religiöst obundna projekt och organisationer (som man väl inte heller särskilt får nämna?), men det rör alltid fred, icke-våld, jämställdhet och mänskliga rättigheter samt olika gränslösa stöd-organisationer.
Just nu, när vår gode vän, vår finmekaniker, precis har genomgått en hjärtoperation, finns anledning till en insats igen. Som många säkert vet är vårt lokala universitetssjukhus det allra bästa i Sverige, mycket tack vare proffesionell personal och idogt forskningsarbete. Det finns flera fonder att välja mellan när man vill lämna ett bidrag. Och nu kommer vi till själva hjärte-roten: på USÖ arbetar nämligen en äkta hjälte, en riktig super-star!, som är nominerad till ”Årets Örebroare 2019”, nämligen kirurgen Domingos Souza (se artikel i NA här). Om du vill rösta på Domingos, så skicka ett sms med texten ”GALA3” till nr 72072 (ev trafikavgift tillkommer). Rösta senast 5 februari. Tack!
na-120