Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 210309

Så blev det vår!!!
...och vinter igen! – med både iskyla och snöflingor! Tur då att det finns lite grand kvar i vårt lager av vinter-ölet ”Gransus”, bryggd med smakrika granskott från Öster-Närke! För det är inte en JULgran på etiketten, som man skulle kunna tro, utan en helt vanligt svensk skogsgran, tänka sig! Och måhända att ”Gransus” passar lika fint till ägg och skinka och Janssons frestelse nu till påsk som till tabberaset i julas. Påskbordet består ju till stor del av samma mat som julbordet, ju! Och granarna då, vad har de att göra med påsken? Tja, just nu står de där i skogen och laddar för att skjuta nya skott, som vi kan plocka till nästa års vinteröl. Ja, det var ”året runt” med ”Gransus”, det! (….för snart är det ju jul igen, bara drygt nio månader till Lucia….)

Trälig måndag – Halva Glaset stängt 15/3
Nu på måndag blir det sorgesamt nog extra träligt, för då håller bryggeributiken och provsmakningspuben ”Halva Glaset” stängt. Vi önskar välkommen åter måndag den 22 mars, då öppet som vanligt kl 16.30–18-30 (minst). OBS! – virus-restriktioner gäller fortfarande, t ex maximalt fyra personer vid ett och samma bord, sitta still medan ölförtäring pågår, tillåtet att stå upp om för att gå till baren (eller toan!) osv osv osv..... Tillåtet såklart att i alla fall vara glad och trevlig och njuta av att sitta tillsammans med goda vänner och berätta skrönor, eller något annat! Om det skulle råka bli fullsatt är vi nödgade att säga stopp i dörren! Mäjla därför gärna bordsreservation till info@kulturbryggeri.se – för säkerhets skull!

Ny Närke-folkis
Äntligen har vi kommit till skott med en längtan sedan länge: en ny folköl – ”Kultur-Folk” 3,5 %. Det är den ljusaste av våra folköl, bryggd med de amerikanska humle-tuffingarna Amarillo, Simcoe och Chinook, som alla ger en tydlig och citrus-karaktäristisk beska. ”Kultur-Folk" är vad man kan kalla en ”Session-IPA”. Flaska 0,5 liter. 25 kr/st (låda 12 flaskor). Välkommen att handla ”Kultur-Folk” och ”Jolners Dricka” (milkstout, innehåller laktos), båda 3,5 %, försäljning via vår lastkaj ons–fre kl 10–15 (swish eller jämna pengar) eller i bryggeributiken måndagar kl 16.30–18.30 (swish eller kontant). Vi erjbuder också våra folköl via REKO-ringen Örebro (se FaceBook ”REKO Örebro – köp lokal mat här!”), där beställning sker via meddelande i flödet på FaceBook, sedan förskottsbetalning via swish. Ses vi?

Gamla & nya kunder
Tro’t eller ej, men det finns faktiskt pubar och restauranger dit folk vågar gå för att äta och dricka gott! Tack till alla krögare som kämpar på med glest mellan borden, tejp på golvet och handsprit i baren!! Och påminnelser och förmaningar till de tålmodiga gästerna! …för gudarna ska veta att det är lätt att glömma, även fast vi ”levt” med dessa begränsningar i ett års tid nu! Tillsammans står vi ut!!!!!!
Jo, alltså, mitt i denna pandemin har vi haft gjädjen att leverera till många av våra ”gamla” och trogna kunder i Örebro, men även dito i Stockholm och Göteborg. Och LInköping! I Göteborg har vi även fått möjlighet att sälja två av våra öl i Systembolagets specialbutik Ölstudion i Nordstan – Örebro Bitter och Black Golding Starkporter. Få se hur dessa tas emot av göteborgarna, som ju särskilt är kända för sin kärlek till porter.
I Örebro har vi på sistone också haft glädjen att leverera Närke-öl till ett par nya kunder. Tack för beställningarna, Makeriet och Amano! Vi hoppas att era gäster kommer att gilla våra olika öl!

Ny Närke-öl på Systembolaget
Idag har vår special-brygd ”Freunde in Franken” premiär i Systembolagets specialbutiker på några olika platser i landet. Det är en ”barley-lager”, eller nå't, stark och smakrik, som vi bryggde i Franken på sensommaren 2018, tillsammans med Andreas Gänstaller (Gänstaller Bräu, DE) och Alan Sprints och Isaac Benjamin Sprints (Hair of the Dog, USA). En av våra tidigare lärlingar från bryggar- och mältarutbildningen i tyska Karlstadt, Maria Kulzer, var också med och rörde i grytan. Det var så trevligt att brygga tillsammans! Och nu äntligen är det dags att ta ölet ur lagerkällaren! Spännande! Vi tror att ”Freunde in Franken” passar fint t ex till en smakrik ost-tallrik.

Så – det får räcka för den här gången (för när man väl kommer igång skulle man kunna skriva en kilometer med goda minnen och trevliga upplevelser från ölets värld).

Till nästa gång: Håll lagom avstånd! Håll lagom fart! Håll lagom iiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!

Många öl-halsinga hälsningar
från oss alla på Närke Kulturbryggeri
na-120