Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 200830

Vad händer i bryggeriet?
Det har ju varit en mycket annorlunda vår och sommar 2020 och skit-virus-året är inte slut än. Dock kan vi med glädje berätta att Närke Kulturbryggeri håller näsan över ytan. Tack vare ökad försäljning på Systembolaget (och vissa corona-stöd) klarar vi både att betala löner och att köpa in råvaror, så att produktionen kan rulla på. Stort tack till våra lokala pub- och restaurang-kunder, som beställer öl från Närke Kulturbryggeri! Och särskilt stort tack till brygghus-hjältarna Jörgen och Emil!!!

Med glädje kan vi nu presentera tre nya öl som kommer på Systembolaget 1 september, lokalt i butikerna i Närke + Nora & Lindesberg. Vi har även levererat dessa tre öl till Systembolagets central-lager, för beställning via Systembolagets webbutik, så från kl 10 på tisdag borde det gå att beställa, även styckevis:

- Huvill 9% (0,5 lit), en traditionell ipa, engelsk stil, balanserad beska och fyllighet, ej påträngande varken i sötma eller humlearom. (Huvill är Ovansjö-mål för ”yr”, så tänk på alkoholhalten!) Huvill är en gammal favorit, som vi nu talat om i över ett år att brygga igen. Sist vi bryggde Huvill var 2015!
- 2x Bock Grandios Manipulator 8,5% (0,33 lit), klassisk dubbelbock, kalljäst och lång-lagrad lageröl (10–12 veckor! – det är ju därför det heter lager!). Med detta öl presenterar vi vår nya 33 cl-flaska, som vi valt med omsorg för dess utseende. Vi gillar likheten med den ”gamla” europa-flaskan för öl.
- Stormaktsporter 2019 10% (0,25 lit), vår kära imperial stout, ”o-kaggad”, dvs endast lagrad i ståltank. Fyllig, söt och smakrik ”smutt-öl” med en balanserad beska. Ganska så o-äcklig, om vi får säga det själva. OBS! Introduktions-pris, för att det är första gången den finns på hyllan i butik.

Sedan:
1 oktober kommer OkT Festbier 6%, lageröl bryggd med körsbärsträ-rökt malt, milt rökig.
1 november kommer Gransus 7%, ale bryggd med granskott från Östernärke, häftigt granig.

…men vad är det som INTE händer, då?
Ja, det är ju tyvärr en hel del, pga det eländiga skit-viruset, men även pga den sjukdom som drabbat bryggeriets grundare, Håge Viktorsson. Vi ”firade” visserligen ”Ölets dag” i somras, men uppmärksammade varken Småbryggeriernas Dag (alltid andra lördagen i maj), Internationella IPA-dagen eller Internationella Öl-dagen (båda i början av augusti). Vi kommer inte att delta i Matresan i Örebro län i år (5–6 september). Vi har heller inte tänkt att börja med bryggeri-visningar med ölprovningar ännu på ett tag – men vi får se hur läget utvecklar sig under hösten. Konserter i bryggeriet är heller inte planerade, även detta en följd av smitto-risken. Det är lite trist, men nu kanske det faktiskt är så att det gäller att ”hålla i”, så att inte viruset tar fart igen. Det är ju trots allt ganska skönt att Sverige inte har stängt ner alla samhälls-funktioner, även om kultur-evenemang är onödigt hårt drabbade, pga av dubbla regel-verk!!! 100-tals personer fick ju sitta och äta i en corona-säkert möblerad restaurang, men ingen fick sjunga för mat-gästerna, för då inträdde genast 50-personers-regeln. Ur-idiotiskt! Och detta fick pågå hela sommaren, då politikerna enligt uppgift hade ”semester” och inte kunde fatta några beslut, inte ens samhälls-viktiga. (Men det är ju så att politiker faktiskt inte omfattas av semesterlagen!)

Trots allt har vi haft vår ”Trälig måndag” ganska regelbundet sedan i somras, med bryggeributik och provsmakningspuben ”Halva Glaset”, öppet varje måndag kl 16.30–18.30 (minst). Samtidigt håller vi öppet i galleriet, där Håges retrospektiva foto-utställning visas tills vidare. Det är också möjligt att beställa en bok, som presenterar en del i utställningen. Blädder-exemplar finns i galleriet. Vi har såklart möblerat puben och galleriet corona-säkert med godkända mellanrum mellan bord och stolar. Detta innebär att vi numer endast kan ta emot ett begränsat antal gäster, max 45 personer. Vi har även uppmanande skyltar om att tvätta händerna vid ankomst. Det är en bra rutin, även på hemma-plan – tvätta eller sprita händerna direkt när man kommer in i en lokal, då blir det gjort och minskar med största säkerhet smitt-spridning av flera olika slag – inte bara corona.

Men - nu på måndag 31 augusti håller ”Halva Glaset” tillfälligt stängt. Beklagar detta, men vi hoppas att vi får lov att välkomna både gamla och nya gäster igen nästa måndag 7 september!

Humliga höstliga hälsningar från
Närke Kulturbryggeri
na-120