Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 221118


Kära Närke-älskare,

här kommer ett nyhetsbrevet som inte är ett ”vanligt” nyhetsbrev, utan mer som en brevväxling mellan gamla kära vänner! – långt och innehållsrikt! – kanske årtiondets längsta utskick!? Välkomna att skriva tillbaka med reflektioner och egna berättelser! Skicka ditt brev via e-posten, bara! Lätt som en plätt. Här kommer brevet från mig till dig (orkar du läsa hela? Var glad att det inte är handskrivet!):

Det finns dom som agerar som….
…att de har ett bryggeri – vi har det! Ett riktig bryggeri! Va’! Vad betyder det här!? Ja, bakom varje bryggerinamn borde det ju finnas ett existerande bryggeri, eller hur? Men nu är det inte så enkelt och ärligt i verkligheten. Det finns många bryggerinamn, eller bryggeri-liknande namn, som faktiskt inte existerar på riktigt. Vi tänker inte här utveckla saken närmare, bl a för att slippa risken att hamna i tingsrätten mot penning-stinn någon bryggerijätte, men vi resonerar gärna kring detta elände när vi möts. Vi tycker det är så jäkla trist att inte alla är ärliga i sin framtoning och marknadsföring!
En sak kan ni dock lita på, och det är att all öl som kommer från Närke Kulturbryggeri är bryggd och tappad på Närke Kulturbryggeri. Alltså: vi är inget varumärke – vi är ett bryggeri! Nu vet ni det.

Snart dags för Örebro Öl & Whisyfestival
Som det lokala bryggeri vi är deltar vi även i år på Örebro Öl & Whiskyfestival. Vi presenterar både ”gammalt och nytt”, några välkända öl och några helt nya. Och ingen orsak till oro: självklart har vi med oss ”Närke Bäver” även i år!
Det är oftast ett hårt jobb att delta på ölfestivaler, långa dagar och ömma fötter, men det som gör att man orkar hålla ångan uppe är att få möta alla glada och trevliga festival-gäster som kommer till vår monter. Dessutom är det såklart väldigt givande för oss att passa på att byta några ord (och öl!) med kollegorna i branschen. Flera flugor i en smäll!! Det är bara att njuta.

December-öl på Systembolaget
Ja, vi har ju redan flaggat för december månads nya Närke-öl i det lokala sortimentet: Skotsk-Kaggen Stormaktsporter 2021 och årets Husings Skogsporter. Här kommer lite mer info om dessa öl:
Skotsk-Kaggen Stormaktsporter 2021 bryggdes i april 2021 och har sedan dess lagrats i vår källare. Sex månader låg den i skotska whiskyfat innan den till sist buteljerades nu i november. Under resans gång kontrollerar vi vid flera tillfällen hur brygden ”mår”, att allt är som det ska med ölet, innan det blir fyllning i flaska och leverans till pubar och Systembolag. Just den här brygden känns som en riktig pärla, och vi är ärligt ledsna att den nu måste lämna bryggeriet. (Skojar!)
Husings Skogsporter…. vem f-n är Husing? Jo, det ska vi tala om. Thomas Husing tillsammans med ett stort gäng Söderbärke-bor (inkl hustrun Birgitta, såklart) i föreningen ”Malte – Söderbärke Ölvänner” är det superba gänget bakom ”SMÖF – Söderbärke Micro Öl Festival”. En gång i tiden var SMÖF Sveriges andra ölfestival (det fanns bara en tidigare: Stockholm Beer & Whisky Festival….). SMÖF genomfördes första gången 2004 i det lilla samhället Söderbärke i Smedjebackens kommun i södra Dalarna. Från att första året haft strax under hundra besökare (man lånade kylskåp till festivalen från ICA i byn!) växte festivalen till ett tvådagars öl-paradis med över 3000 besökare. Och då ska ni veta att det inte ens finns hotell i Söderbärke! Festivalbesökarna bodde i pensionat och privatrum och reste till festivalen från de närmaste ”metropolerna” Fagersta och Ludvika!! Många frivilliga bybor ställde upp som funktionärer på festivalen, förutom de många medlemmarna i ölföreningen Malte förstås. Man fixade med att bygga barer för utskänkning av öl (fat och flaskor), fixade bord och stolar, scen med underhållning, lagade mat och kokade korv, men framförallt: bemannade alla barer och skänkte ut öl till alla glada besökare! Ölutbudet, då? Ja, det speglade tillgången och förekomsten av öl och ölbryggerier i Sverige genom åren. En tid var det inte så värst med antalet bryggerier och inte heller med kvaliteten på all öl, men det ändrade sig till det bättre genom åren, tack och lov. Ett bryggeri som deltagit ända sedan början är Oppigårds Bryggeri, som ligger ”tvärs över skogen” från Söderbärke, och ett bryggeri som deltagit alla år utom det första är faktiskt Närke Kulturbryggeri. Håge och Berith från Närke blev nära bekanta med flera av ”söderbärkingarna”, och flera av dem blev sedermera hembryggare. Många håller fortfarande kontakten! Flera av hembryggarna har kommit till Närke Kulturbryggeri för att tillsammans med oss brygga ett av sina egna recept, som vi sedan presenterats via Systembolaget som en tillfällig Co-Brew. Även festivalgeneralen Thomas Husing hemföll åt hembryggning och därför är han fortfarande välkommen att tillsammans med bryggarna på Närke brygga sin ”Husings Skogsporter” varje år! Som den skogsmästare han faktiskt är kommer såklart mycket av karaktären i ölet från plantor från skogen: tall- och granskott, alved, enris, skogshonung. Fullkomligt naturliga ingredienser! Så god!!
”Husings Skogsporter”, och ”Skotsk-Kaggen Stormaktsporter 2021! har säljstart på Systembolaget den 5 december kl 10.00, och räcker så länge som…. tja, det vet vi inte…..

Öl-leveranser i när och fjärran
På vår hemsida kan man se var Närke levererat öl på senaste tiden, och det är verkligen inte bara på hemmaplan, utan även i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö! Tack till alla kunder, både här hemma och ute i förskingringen, och tack till alla gäster på de fina öl-pubar som serverar hantverksöl från när och fjärran, för att ni supportrar fria pubar och småskalig hantverksmässig ölbryggning! Vi beundrar er entusiasm!
Om någon saknar sin favoritpub/restaurang på listan, ja då beror det förmodligen på att vi inte haft glädjen att leverera vår öl dit. Vad göra då? Vid ert nästa besök där: informera gärna om att Närke gladeligen levererar öl till fler ställen, självklart gärna lokalt i Örebro-trakten, men även till andra orter. Logistiken brukar lösa sig.
När vi kör leverans till Sthlm (ung var 4–5 vecka) har vi den stora glädjen (och sorgen!) att leverera cask av främst Örebro Bitter och Närke Slättöl. Detta är en traditionell engelsk hantering, där ölet fått jäsa färdigt i serverings-fatet (casken), vilket ger ett mjukt och underbart smakfullt öl. Sorgen, då!? Ja, det beror ju på att vi själva, Närke-bryggarna, väldigt sällan får möjlighet att dricka vår egen öl i denna fina form. Senast det hände var i Malmö i oktober, då vi stannade ett par dagar och kunde njuta Örebro Bitter på cask hos Bishop’s Arms på Gustav Adolfs torg. Väldigt o-äckligt, om vi får säga det själva! Tusen tack, Maja med personal! Ni är i en egen division!!

Provsmakningspuben ”Halva Glaset”
Under hösten har ”Halva Glaset” haft öppet på ”trista tisdagar”, och i skrivande stunde ser det ut som att det även i fortsättningen blir tisdagar som kommer i fråga. Men återkommer om det.
Det är så himla underbart att så många gäster vill komma till oss och provsmaka av all vår öl!!! Vi var helt golvade av det stora antalet entusiastiska besökare häromsistens, när vi firade Kladdkakans dag, men även på ”vanliga” provsmaknings-tisdagar händer det att besökarna till vår stora glädje är månghövdade! Och varje tisdag dyker några gäster upp som är helt ”nya” i Närke-gänget, som inte har varit hos oss förut, eller som inte tidigare druckit vår öl! Såååå kul att ni kommer till ”Halva Glaset”! Älskar er!!

Konserter igen på Närke Kulturbryggeri
Äntligen kan vi ordna med ett par konserter med proffsiga musiker igen! Det första tillfället blir lördagen den 3 december, då äntrar ”The Electric MZ” återigen vår scen. När de spelade hos oss förra gången, 2018, blev det en ”krock” med något annat bra evenemang nere på stan. Några av de som varit på den tillställningen skyndade dock till bryggeriet lagom för att hinna med andra halvlek av Electric MZ-spelingen. Vad hade den delen av publiken att säga om det? Jo, att Electric MZ var mycket bättre, och att de önskade att de hade kommit till oss från början av konserten istället!!! Så! Se mer info på vår hemsida och köp biljett på Tickster.
Lördagen 17/12 är det dags för nästa konsert. Då kommer välkända T-Blues Sweden till Närke Kulturbryggeri. Det enda som är viktigt att skriva här och nu är väl att det är väldigt lönsamt att komma i tid, och att ha en förköpsbiljett! Mer info på vår hemsida. Köp biljett på Tickster.
Kan man äta på Närke Kulturbryggeri? Jajamänn, och vilken dag som helst kommer info om meny på vår hemsida. Håll utkik!

Anna-Kanna
Fredagen den 9 december firar vi ”Anna-Kanna” i bryggeriet. Puben ”Halva Glaset” har öppet kl 16.30–20 ca. Traditionellt var det dags att prova årets julöl på Anna-dagen, och det gör vi också. Fast egentligen gör vi ingen julöl, vi är ju helt sekulariserade på Närke Kulturbryggeri, men en handfull vinteröl vill vi alltid erbjuda. Välkomna! Ingen föranmälan behöves, men om du har samlat ihop ett större gäng, ja bortåt en 10-20 personer, rekommenderar vi bordsbokning.

Wadköpings julmarknad
Söndagarna 4:e och 11:e december finns Närke Kulturbryggeri i Wadköping, där det är julmarknad. Välkommen att handla svagdricka hos oss. Vår svagdricka (2 %) är lite lite ”öligare” än traditionell dricka, lite mindre sötma och mer humle, som ju ger både beska och smak och arom till ölet/drickan! Vår svagdricka är tappad på 330 ml flaskor och kostar 20 kr/st. Om du vill beställa svagdricka från Hjo Bryggeri för avhämtning på Närke Kulturbryggeri – läs mer om det på vår hemsida.

Kära ”närking” – vi är glada att du prenumererar på vår ”flaskpost” och hoppas att du läst och uppskattat innehållet i denna ”brev-liknande” version av ett nyhetsbrev. Följ oss även på Facebook och Instagram, för lite ”snabbare” och ”kortare” rapporter!

Bitande iskalla november-hälsningar
från oss alla på Närke Kulturbryggeri

PS: i morgon (eller beroende på när du läser detta): lördag 19 november, är det ”Tjej-ölprovning” med Berith och Karin på Bishop’s Arms i Örebro! Och onsdag 8 mars är det dags för samma sak på Bishop’s Arms i Eskilstuna! Anmäl dig på respektive Bishop’s-pubs hemsida.

na-120
Email Marketing Powered by MailPoet