Närke Kulturbryggeri - med anor från allra första början

Flaskpost – Närke Kulturbryggeri-info 230306


Kära Närke-älskare,
ja, nu rusar dagarna förbi med en hiskelig fart! Alldeles strax är det vårdagjämning och snart är det midsommar och sedan….. nä, sakta i backarna!! Samtidigt känns det ju som att dagarna kryper fram, då vi har mycket som bekymrar oss i omvärlden. Men kom ihåg att även i svår-tider är det viktigt att vi ser till att unna oss både bröd och skådespel! Och öl! Allt detta kan man få sig till livs hos Lerbäcks teater, som hämtade mer öl hos oss häromdagen.
Och innan vi slår igen butiken för midsommar-ledighet är det massor av roliga saker som ska ske, baske mig/oss! Håll korpgluggarna öppna och kolla vår hemsida (som vi uppdaterar så gott vi kan och hinner….). Följ oss också via Facebook (se "Närke kulturbryggeri", obs med gement/litet k!!!) för snabba nyheter. Dela och tagga för allt vad tygen håller!Vad händer närmaste tiden, då?
- 8 mars: Ölprovning för tjejer med Närke-Berith och Bishop’s-Karin på Bishop’s Arms i Eskilstuna. Kanske kanske finns några enstaka platser kvar ännu.....
- 11 mars: Närke-ölprovning med Närke-bryggarna på Akkurat i Stockholm. Redan utsålt. Sorry.
- 31 mars–1 april deltar Närke Kulturbryggeri på Växjö Ölfestival, där vi står sida vid sida med fina kollegan Oppigård. Biljetter på Tickster.
- Provsmakningspuben ”Halva Glaset” på Närke Kulturbryggeri håller öppet varje tisdag i mars, kl 16.30–18.30 (minst). Plats för minst 70 personer, men anmäl gärna ditt sällskap i förväg, särskilt om ni är ett stort gäng. Se vår hemsida för ev avvikande öppettider.Och en tid framöver?
- 21 april är det konsert med ”Majornas 3dje Rote”. OBS! Redan nu finns endast ett fåtal biljetter kvar! Det kommer bli ”lapp på luckan”, som det heter. Betyder utsålt! Endast förköp, alltså! Biljetter på Tickster.
- 13 maj: Närke Kulturbryggeri deltar på ölfestival på Haket i Göteborg.
- 26 maj: ”Total Tap Take Over” med Närke Kulturbryggeri på Bishop’s Arms Gustav Adolfs torg i Malmö. Mer info kommer.Föreningen ”Sveriges Oberoende Bryggerier”
Närke Kulturbryggeri var med från början och bildade denna förening 2008 tillsammans med 11 andra svenska små bryggerier. Idag är ca 160 bryggerier medlemmar. Oberoendet är jätteviktigt, dvs att man själv styr över allt i bryggeriet, inte minst ölet! Nu i mars håller föreningen sitt 15:e ordinarie årsmöte.
Vad har hänt sedan starten? Inte mycket, om man säger så….. Jodå, men de riktigt stora frågorna är såklart långbänkar. T ex kämpar vi fortfarande för att Sverige ska ansluta sig till EU-reglerna om differentierad alkoholskatt för små tillverkare, så som alla andra medlemsländer har gjort, utom Spanien, och alltså inte heller Sverige.
Den första januari i år höjde svenska staten dessutom skattetrycket på bryggerierna med 5 % (i lågkonjunktur!), och redan finns ett beslut om ytterligare höjning nästa år!! Små bryggerier blir såklart hårdare drabbade av detta, då de riktigt stora har fördelar av stordrift och kan luta sig mot ökad gränshandel och världsvid export. En differentiering av alkoholskatten, dvs lägre alkoholskatt för små bryggerier, skulle kunna bidra något lite grand till en utjämning mellan de små bryggerierna och industribryggeriernas stordriftsfördelar. Låter rimligt! Och viktigt för ett blomstrande näringsliv! …tycker alla länder i EU! Utom Spanien och Sverige! Ska dä' va' på dä' häringa viset!? Va’!Närke-ÖL på Systembolaget
Idag, 6 mars, kommer två tillfälliga Närke-öl upp på hyllorna i Systembolagets butiker lokalt, vilket för vår del betyder Örebro, Kumla, Hallsberg, Askersund, Fjugesta, Nora och Lindesberg.
- Katalysator Rauchbock (8,5 %), vår milda rök-bock, farligt god och lättdrucken – tänk på procenten!
- InterNationAle (6,5 %), en fräsch IPA – och independent!! ”Öl är politik!”
Ännu finns lite kvar av våra ”säsongs-öl” i några butiker: ”Pors & Tvärs” och ”Husings Skogsporter”.Kära närking! Gillar du öl från oss på Närke Kulturbryggeri är du ”närking” i vår mening, även om du kommer från något helt annat hörn av vårt vackra, avlånga land! Alla landskap är lika välkomna till oss ”inklämda” närkingar, vi som varken har gräns till någon annan nation eller ens till havet! Faktiskt är det lika ”illa” för västmanlänningarna……
Vi är i vilket fall som helst så himla glada att du prenumererar på och läser vårt nyhetsbrev! Sprid det gärna till andra! Den som vill ha en egen prenumeration fixar det lätt via vår hemsida. Tusen tack till er alla för er support!Fågelkvittriga och norrskinande (!) hälsningar
från oss alla på Närke Kulturbryggeri

PS: Om du kommer till en trevlig restaurang/pub som ännu inte serverar vår öl – fråga efter Närke Kulturbryggeri! Och om du har förslag pånågon pub, där du gärna hade druckit en öl från Närke Kulturbryggeri – hör av dig till oss! Vi tackar på förhand för tipset!
Driver du själv en restaurang/pub och är intresserad av Närke Kulturbryggeri – sänd oss ett mäjl till info@kulturbryggeri.se så kommer vi i kontakt med varandra! Då kan vadsomhelst hända! Spännande!

na-120
Email Marketing Powered by MailPoet