2011-12-28

UJ UJ UJ – vart tar tiden vägen??!!!…….

…..snart har hela december, med både jul- och nyårshelger, rusat förbi och vi har egentligen precis börjat återhämta oss från Örebro Öl & Whiskyfestival……

Hmm, säger ni, var det inte en trevlig festival, då? Jodå, jodå, men vi på Närke Kulturbryggeri är ju alla (utom Christoffer, då) lite till åren komna, så vi blir så hiskeligt utmattade av sådana tillställningar och all uppståndelse som följer med på köpet. Men – fastän vi var totalt slutkörda, så måste vi ju erkänna att det är helt otroligt trevligt att möta så många glada, entusiastiska och ölintresserade människor! Tack alla glada besökare som hittade till vår monter! Och stort tack till publiken, som röstade fram vår Konjaks! Stormaktsporter till festivalens bästa porter/stout! Utmärkelsen är ett fint diplom, som nu pryder sin plats i brygghuset! Tack också till våra goda kamrater som hjälpte oss i vår monter, särskilt tack till Erik och Johan, två unga grabbar från Storvik, som nu har jobbat på sin första ölfestival! Nu längtar vi redan till nästa års festival! Men innan dess ska mycket öl rinna ur kranarna……

Det har redan serverats Närke-öl vid ytterligare en festival nu i vinter, nämligen på puben Ma Che Siete Venuti A Fa’ i Rom. Egentligen var det en julölsfestival, men vi är ju inte så religiösa av oss i bryggeriet, så vi skickade lite av varje. Ja ja, såklart skickade vi med Vintermörker också, lite jul-hut har vi faktiskt i kroppen…..

Nästa festival i vinter, där det kommer att serveras Närke-öl, är ”The Kindness of Strangers Swedish Beer Event” på The Avenue Pub i New Orleans, som går av stapeln den 21 januari. Deltagande bryggerier är förutom Närke Kulturbryggeri: Nils Oscar CompanyNynäshamns ÅngbryggeriOppigårds Bryggeri och Skebo Bruksbryggeri. Vi tackar krögaren Stene Isaksson påAkkurat för idén till denna tillställning och bryggaren/ägaren/grundaren/teknikern (hi hi) Björn Falkeström på Oppigård för arbetet med samordning av transporter, vilket inte alltid är det allra lättaste! Mer om festivalen här!

PÅ HEMMAPLAN…

…..händer det också intressanta saker. Som vi väl redan har nämnt, så serveras numer alltid två sorter Närke-öl från fat på Bishop’s Arms i Örebro. Efter renoveringen i somras har antalet fatöl ökat radikalt, liksom antalet sittplatser i puben. Det verkar som att gästerna gillar det ökade utbudet och vi gläds åt att vår öl är uppskattad.

Även på nyöppnade Stora Örebro på Stortorget finns två olika Närke-öl på fat. Till premiären bryggde vi, tillsammans med krögaren Robban, en pale ale särskilt för Stora Örebro: storastörst. Hur man läser och uttalar namnet, tja, det får man bestämma själv! :-) Gästerna tyckte mycket om detta öl och de drack upp brygden ungefär fyra gånger så snabbt som Robban hade räknat med (!) så nu får vi raskt brygga mer!

ÖLPROVNINGAR….

….av ett särskilt slag ska det blir på Bishop’s Arms under våren. Pubmanager Karin Palolampi planerar att bjuda in bryggare från de flesta bryggerier som hon serverar öl ifrån. Först på plan är Närke Kulturbryggeri den 10 januari. Då tar vi över kranarna i baren – vi räknar med att kunna servera minst sex olika fatöl. Nästan som en liten festival! Mer info (pris, anmälning osv) kommer inom kort.

För övrigt fortsätter vi såklart att arrangera ölprovningar i bryggeriet. Intresset för att boka ett bryggeribesök ökar hela tiden. I år började vi ta emot bokningar på luciadagen, men redan vid lunch samma dag var antalet förfrågningar så stort att vi såg oss tvungna att stoppa bokningen, för att ha en chans att kunna boka tider för beställarna. Vi pusslar fortfarande med tider för att kunna klämma in de som frågat. Ska det fortsätta såhär får vi nog bygga ut bryggeriet….. Delikat problem, säger några. Javisst, men svettigt är det……

LEVERANSER PÅ SISTONE

ÖREBRO
Bishop’s Arms (Drottninggatan 1): Örebro Bitter 5,8 % och Vintermörker 4,4 %.
Lilla Örebro (Köpmangatan 10): Örebro Bitter 5,8 % och storastörst 5 %.

KARLSKOGA
Woody’s Pub (Fabriksgatan 8)

KARLSTAD
Bishop’s Arms (Kungsgatan 22): Örebro Bitter 5,8 % och Närke Slättöl 4,7 %.

STOCKHOLM
Akkurat (Hornsgatan 18): Vintermörker 4,4 % och Hej! Jag heter Hampus 5,6 %.
Bishop’s Arms (Folkungagatan 105): Örebro Bitter 5,8 %, Vintermörker 4,4 %, Närke Slättöl 4,7 % och Hej! Jag heter Hampus 5,6 %.
Man in the Moon (Tegnérgatan 2): Örebro Bitter 5,8 %, Vintermörker 4,4 % och InterNationAle 6 %.

ITALIEN – ROM
Ma Che Siete Venuti A Fa’ (Via Benedetta, 25, Trastevere, 00153 Rom): Örebro Bitter 5,8 %, Vintermörker 4,4 %, Tanngnjost & Tanngrisnir 7,1 %, Pannknektarnas Porter 6 %, InterNationAle 6 %, Hej! Jag heter Hampus 5,6 % och Närke Slättöl 4,7 %.

USA – NEW ORLEANS
The Avenue Pub (St Carles Avenue): Närke Slättöl 4,7 %, Skvatt GALEn 5 %, Tanngnjost & Tanngrisnir 7,1 %, Pannknektarnas Porter 6 %, InterNationAle 6 % och Konjaks! Storkamtsporter 9 %.

Midvinter-mörka Jupiter-mån-galna must- och svagdricks-hälsningar från
Håge, grundare/ägare/bryggare/layout
Berith, grundare/ägare/försäljning/städare
Rolf, ägare/ekonomi/sekreterare
Pyrre, ägare/leveranser
Christoffer, bryggeritekniker/leveranser

Publicerad 28 december, 2011