Närke Kulturbryggeri-info 181102

 

Uj, vad fort tiden går….

…och nu har vi precis vilat upp oss efter den storslagna SMÖF-finalen – två dagar i Söderbärke tillsammans med nästan 4000 festival-besökare och flera hundra fantastiska Malte-Ölvänner och volontärer från när (=Söderbärke) och fjärran! Vi känner en varm ödmjukhet inför detta stolta gäng och det som de med gemensamma krafter skapat för ölet och ölkulturen under de 15 år som SMÖF arrangerats. Vi är imponerade, helt enkelt! För när man kikar i backspegeln ser man en fantastisk gärning och en tydlig förändring av öl-världen. Det var verkligen inte alltför tätt-sått med öl-festivaler för 15 år sedan, och nu är det kanske lite väl o-glest mellan öl-aktiviterna. Eller? Men det ör ju kul, ju…..

I år hade SMÖF besök av några av Närke Kulturbryggeris bryggarkontakter utomlands-ifrån. Där fanns öl från sex hantverksbryggerier från Berlin och ett traditionellt ölbryggeri från Trondheim. God öl och goda kollegor förgyller såklart bryggar-vardagen, så vi passade på att koka ett öl tillsammans hos oss här i bryggeriet – få se hur det utvecklas. Återkommer!

Ett sidospår – men även stor-Europa-politik: Nu när SMÖF inte längre kommer att gå av stapeln sista helgen i oktober varje år kan vi faktiskt låta politikerna bestämma precis vad de vill om det världs-politiskt viktiga spörsmålet om klock-tid! Sommartid-vintertid-sommartid-vintertid…. ja man kan ju bli yr i päls-mössan för mindre! Och inte får man släpa fram eller tillbaka med sina balkongmöbler hur som helst heller, för då har man snart ingen koll! Nä, enda fördelen med att ha olika klocktider är ju att man fick en extra timme att sova natten efter SMÖF-lördagen, men som sagt – detta behov finns inte längre. Så ställ klockorna bäst fanken ni vill i fortsättningen!

Nästa vecka….

….kör vi vidare med en kär gammal öl-främjande aktivitet. Då firar vi nämligen återigen ”Kladdkakans dag” med öppet hus i bryggeri-puben. Provsmakning av svarta öl samt servering av kladdkaka! Läskigt gott! Välkommen onsdagen den 7 november kl 18–22 ca. Ingen föranmälan behövs. Betalning kan numer ske både med kontanter och swish! Tänk, va’!

…och nästa helg….

….fortsätter vi som vapendragare för småskalig hantverksmässigt tillverkad kvalitets-öl! Lördagen den 10 november går ÖBF (Örebrew Fest) av stapeln i Kulturhuset på Järnvägsgatan i Örebero. Fast det kanske inte är någon idé att pusha för detta evenemang i någon större omfatting – biljetterna lär vara slutsålda sedan en längre tid, så vi kan väl bara hoppas på att Örebrew Fest snart kommer igen, så att fler ölentusiaster får tillfälle att prova sig fram i ölets fantastiska värld.

Ny öl på Systembolaget

Ja, kanske inte så himla ny, om vi får lov att upprepa oss från förra nyhetsbrevet! Denna gång handlar det dock inte om någon lång-lagrad svart läckerbit, utan helt enkelt om årets första brygd av Gransus! Kär vän i repris! Gransus började säljas på Systembolagen lokalt (i Örebro, Kumla och Fjugesta) igår, 1 nov. Kan också beställas via Systembolagets web-butik till resten av vårt avlånga land.

Som vanligt ger vi oss alla ut i skogen i skiftet mellan vår & sommar och plockar många hinkar fulla med friska ljusgröna granstruntar, som vi sedan frys-lagrar tills det är dags att börja brygga vinterns värmande gran-specialarel. Som vanligt är Gransus friskt granig, med en fyllig kropp och fin sötma som passar till vinterns varma grytor eller att avnjuta precis som den är. Välj själv. Men känn den fina kådiga nordiska granens naturliga fräschör rulla runt i gommen. Det är nästan så att man blir skogs-mulle!

Annan öl på Systembolaget….

…är t ex Winter Ale från vår goda kollega Oppigårds Bryggeri. Tyvärr bommade de datumet för offert till ordinarie sortimentet (gissa om det blev dålig stämning på jobbet….) men ölet kan beställas till vilken butik som helst. Om många beställer kan det också resultera i att detta god öl faktiskt hamnar på hyllan i flera butiker, pga stor efterfrågan. Så beställ på, bara. Artikelnumret är 11320 och ölet heter alltså Winter Ale, bryggt hos Oppigårds Bryggeri av äkta öl-entusiaster, som håller bättre koll på brygg-pannan än på kalendern!

Svagdricka!

Vi har fått hem en liten leverans av svgdricka från vår gode vän Uno Blixt, som driver Hjo Svagdrickabryggeri. Dunkar 2,5 liter (65 kronor) eller 5 liter (120 kronor). Begränsad tillgång. Mäjla gärna beställning. Avhämtning i bryggeributiken på måndagar.

Mer musik….

….ska det bli i bryggeriet, förståss! Nästa tillfälle att njuta av två kulturer i skön förening (reggae-ig bergslags-blues och närkingsk öl) är fredagen den 16 november, då vi gästas av Vincent Jedselius med musiker. Biljetter på Tickster à 100 kronor. Gör-billigt! Köp gärna biljett i god tid, det kan bli ganska fullt. Mat? Info på vår hemsida inom kort.

Kommande…

– Torsdagen den 15 november med start kl 18.00 arrangerar Örebro Universitet en vetenskaps-pub här på Närke Kulturbryggeri. Mer info här: oru.se/sciencepub
– Trälig måndag rullar på som vanligt, ibland som ”Butik med musik”. 19 november får vi besök av ”Jazz by Five” igen. Bryggeributiken och provsmakningspuben ”Halva glaset” håller öppet från kl 16.30.
– Trevlig torsdag blir det den 29 november. Då står Gabriel Stenborg med band på scenen. Biljetter på Tickster inom kort-kort.
– Söndagen den 9 december: Anna-Kanna och vinter-öl – värmande och vänskapligt! Öppet hur. Mer info kommer.

Små-kulna höst-hälsningar

från Närke Kulturbryggeri
www.kulturbryggeri.se

Publicerad 4 november, 2018