Närke Kulturbryggeri-info 2016-10-06

Hösten rullar på….

….och det är ingen hejd på allt intressant som händer i ölbranschen – och här hos oss på Närke Kulturbryggeri!!!

På lördag…

… fortsätter höstens konsert-program i bryggeri-puben, då ”The Bow” från Stockholm står på scenen. Det är en mycket kompetent trio med en repertoire baserad på ett långvarigt och gediget, och genom-äkta!, musik-intresse. MISSA INTE!!!

Man kan säga att en historisk cirkel sluts i och med att ”The Bow” kommer till oss här på det gamla infanteriregementet. Basisten Janne Skoglunds farbror Erland Skoglund var nämligen chef för I3’s musikkår, och han komponerade jubileumsmusik till det högtidliga firandet av Örebros 700-årsjubileum 1965. Tänk om Janne fått lira på 750-årspartyt i fjol….!!! Då hade det blivit fint ljud i skällan! Nå, nu får han och hans polare chans till revansch! Väl mött på lördag! Biljetter på Tickster och i entrén. Vi öppnar 19.00. Endast kontant betalning.
Se info om ”The Bow” här.

Brygghuset växer!…

…och inte bara med fler tankar, utan även med fler ölrecept och gemensamma brygder tillsammans med olika ölintresserade kollegor – och kunder! I måndags var personalen från Bishop’s Arms här och deltog i arbetet med att brygga en särskild öl till puben här i Örebro (mer info om det ölet senare), och på tur står Pitcher’s med ett öl som ska bryggas med humle från Närke. Spännande värre, tycker vi! Det är ju som att jamma, ju! Vilket bevisar att både öl och musik är skapande kultur!

Nya kunder i Örebro….

…har vi fått sedan sist. Både Örebro Bitter och Närke Slättöl finns nu att njuta av hos Level Bar & Kök, Stortorget 7 (i hörnet på Kompass-huset) och hos glade krögaren David på Dannes Pub, Klostergatan 7 (hörn-puben på Järntorget). Hoppas att alla gäster finner vår öl god och intressant, så att vi får fortsätta leverera dessa båda ölsorter, och kanske fler med tiden! Tack för att ni, krögare och gäster, gillar och köper vår öl!

Systembolaget…

…erbjuder ju som bekant möjligheten att beställa varor, som normalt inte finns i deras sortiment. Detta kallas med ett mycket lättförståeligt ord för ”privatimport”, och vi kan för tillfället erbjuda fyra av våra ölsorter på 50-cl-flaskor i kartong, antingen som 12-pack, eller blandad kartong (två sorter 6+6 stycken, eller tre sorter 4+4+4 stycken, eller fyra sorter 3+3+3+3 stycken).

Ölsorterna är:
Ich Weisse Nicht 5,3 % (”ovetig” veteöl, tysk malt–amerikansk humle–belgisk jäst). Systembolagets pris/st ca 30 kr.

BrannGuld 5,6 % (APA bryggd med grapefrukt, bryggd tillsammans med vårat vän-bryggeri Haandbryggeriet i Drammen, Norge). Systembolagets pris/st ca 32 kr.

Värstingen & Primadonnan 4,9 % (bryggd med svensk genbankshumle). Systembolagets pris/st ca 30 kr.

Grandios Manipulator 7,6 % (dubbelbock). Systembolagets pris/st ca 48 kr.

Beställ via Systembolagets hemsida. OBS! Endast leverans till Systembolagets butiker i Örebro.

Festival-hösten…

… är i full gång! Vi är precis hemkomna från en framgångsrik ”Borefts Beer Festival” på Brouwerij de Molen i Nederländerna, och redan börjar planeringen för årets höjdpunkt ”SMÖF”, ”Söderbärke Micro ÖlFestival”, som går av stapeln helgen 28–29 oktober. Viktig info här.

Vi tror att årets festival är den 14:e i ordningen, och för femte gången brygger vi ett särskilt öl till festivalen tillsamman med medlemmar från ”Malte – Söderbärke Ölvänner”. Årets brygd heter ”ZingiBer OfficinALE”, en ingefärsöl på 6,8 %, bryggt tillsammans med Karin & Gunnar Tuvell, som också driver Walhöll Brygghus i Söderbärke.

SMÖF är Sveriges häftigaste ölfestival, så MISSA INTE!!! Ännu finns biljetter kvar! Men skynda, skynda! De tar alltid slut flera veckor innan festivalen!. Och det kan hända att det ännu finns platser kvar i en buss till SMÖF lördagen den 29 oktober. Mer info här.

Alkoholskatt och gårdsförsäljning….

….är återigen på den politiska tapeten, och just nu i dagarna är det några trogna företrädare från svenska folket (läs: politiker) som ÅTERIGEN ger sig i kast med att skriva motioner i riksdagen, för att vi vanliga dödliga ölälskare ska kunna njuta lite lättare av god kulturdryck. Här är några av motionerna:

Reducerad alkoholskatt för småbryggerier
Mikrobryggerier
Differentierade skatter för lokalproducerat

Tillsammans med våra bryggar-kollegor i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier (där vår vd Berith Karlsson är ordförande) gör även vi vad vi kan för att Sverige ska tänka om när det gäller punktskattetrycket på små bryggerier. Se senaste debattartikeln här.

Och glöm för allt i världen inte att stödja namninsamlingen, som Svenska Ölfrämjandet driver, för att skapa ett bättre Öl-Sverige!

Sist, men absolut inte minst…..

…känner vi oss nöjda och glada över rapporten från Örebro kommuns senaste miljökontroll här hos oss på bryggeriet. Inspektören skriver att våra lokaler är rena och välstädade samt att vi har ändamålsenliga rutiner för rengöring och produktion. Det känns som ett bra betyg! Mycket glädjande, även om allt annat vore helt otänkbart!

Höst-hjärtliga öl-hälsningar från
Närke Kulturbryggeri

Publicerad 6 oktober, 2016