Närke Kulturbryggeri-info 2016-10-14

Äntligen…

….har vi bryggt en folköl igen! Denna gång en ordinary bitter ale, Hantverks-Folk 3,5 %, med trevlig mjuk välbalanserad smak av humle och malt. Den som väntat på något gott……

Därför : Bryggeributiken öppnar igen!

Under resten av oktober håller vi  öppet i bryggeributiken och provsmakningspuben på måndagar kl 17–20. Till försäljning för hemmabruk: Hantverks-Folk 3,5 %, halvlitersflaskor, 25 kr (inkl moms). I puben erbjuds provsmakning 5–15 cl av några olika öl, både fat och flaska. OBS! Endast kontant betalning.

På tal om halvlitersflaskor….

….så kan det löna sig att tänka LITERPRIS istället för STYCKEPRIS när man köper flasköl på Systembolaget! Jämför t ex en flaska ”vilken-som-helst” 0,33 liter à 25,90 kr (=77,70 kr) med vår Örebro Bitter 0,5 liter à 32,90 kr (=65,80 kr). Literpriset skiljer 11,90 kronor! Om vi idag skulle kunna erbjuda Örebro Bitter i 0,33-flaskor skulle den alltså nästintill ”sopa hyllorna” med priset 21,90!! Nå, kanhända att priset för glasflaskan skulle jämna ut det hela en aning, då man kan misstänka att små flaskor blir lite mer kostsamt, men ändå….

MEN – det gnälligaste är ändå att en halvlitersflaska vatten kan kosta bortåt 20 kronor på bensinstationen! Då kanske man inte ska påstå att hantverksöl är särskilt dyrt alls!

Ölfestivalen SMÖF

Det finns i skrivande stund fortfarande biljetter kvar till SMÖF – Söderbärke Micro Öl Festival, som går av stapeln om ganska exakt två veckor, 28–29 oktober! Till fredagens festival finns 69 biljetter kvar och till lördagen 261. Så skynda, den som vill vara garanterad inträde. Biljetterna brukar ta slut ett par veckor innan….

SMÖF genomförs i år för 13:e gången, så glöm vad jag skrev tidigare! 13:e gången gillt! Och det är alltid något nytt/särskilt/spännande på gång – i år finns bl a en mängd öl från Litauen, inte minst det jättegoda alkoholsvaga ölet Kvass/Gira. Onödigt gott!

Fler festivaler

Tja, vi brukar ju egentligen inte fokusera på så många festivaler, men SMÖF är såklart en trevlig tradition, och så ”vår egen” Örebro Öl & Whiskyfestival, förstås, i år den 25–26 november. Där hoppas vi på många nyfikna och intresserade festivalbesökare, precis som det brukar vara.

Annars håller vi oss gärna ifrån de största ”bökigaste” tillställningarna, även om vi ”privat” gärna besöker en och annan, inte minst för att träffa alla trevliga kollegor! I år sprang vi runt en fredag på Stockholm Beer & Whisky Festival, men man blir snabbt trött i benen, då det faktiskt inte finns just någon enda sittplats! Hur ska detta gå, när man strax närmar sig pensionsåldern? Nå, trevligast på festivalen var att besöka vår kompanjon Johan Thorslund, Thorslundkagge, som i sin monter erbjöd provsmakningar av vårt s k trä-projekt, ett sätt att om möjligt ta reda på hur smak utvecklas på nya fat med olika lagringstider och om-fyllningar av faten. Spännande värre.

Och så blev vår vd Berith Karlsson intervjuad av öltidningen c/o Hops, vars senaste nummer handlar om öl i Tokyo. Ni kan se det här!

Bryggeribesök och ölprovning

Vi har haft många trevliga grupper på besök i bryggeriet i höst. Det har varit allt från familjeträffar, arbetskamrater, företagsevent, men allra mest manliga besökare, som det ”alltid” har varit i öl-världen. Endast vid två tillfällen i bryggeriets historia (vi startade 2003!) har vi haft besök av grupper bestående endast av kvinnor. Därför vill vi här och nu ”efterlysa” fler tjej-grupper! Vi lovar att vi kommer att inbjuda lokala reportrar till sådana tjej-event! Och det finns fortfarande tider kvar för ölprovning i bryggeriet i november! Mäjla oss för förfrågan. Se här för mer info om bryggeribesök.

Mer musik på bryggeriet

Nästa tillfälle att njuta av musik och öl i fin förening är fredagen den 18 november, då vi gästas av ”Roanokeans”, och vi har en känsla av att detta vill man inte missa! Kolla och tjuvlyssna här och här.

Och så var det alkoholskatten, ja!

Förra veckan skickade vi, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, en skrivelse till Finansdepartementet, där vi framhåller att en höjning av alkoholskatten inte alls bidrar till minskad konsumtion och bättre folkhälsa. Vi begär ett möte med Finansdepartementet för att diskutera vår ståndpunkt och de uppgifter vi framför i skrivelsen, men ännu har vi inte fått något svar. Undrar hur lång tid det ska ta? Vi har också skrivit några debattartiklar, t ex den här.

Och självklart vill vi påminna om Svenska Ölfrämjandets namninsamling för en differentierad alkoholskatt.

Sist, men absolut inte minst….

….vill vi berätta att vi fick ett vykort i brevlådan i somras, ett tackkort från Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro. På kortet står det förtryckt ”Bra jobbat. Vi kan alla bidra för att göra Örebro till en bättre stad och det ni gjort är ovärderligt”. Kenneth gratulerade till vår utmärkelse (världens 6:e bästa öl!) och tackade för att våra insatser sätter Örebro på kartan. Det var verkligen roligt och upplyftande att få kortet! Därför kontaktade vi Kenneth, tackade  och berättade lite om att vi även tidigare satt kartnålar på Örebro och att vi gärna ville inbjuda honom till ett besök hos oss. Ja, så i förrgår fanns det en lucka i Kenneths digra kalender och han kom till oss och blev bjuden på kaffe! Bryggkaffe!! På en dryg timme hann vi med att berätta för honom om vår idé med vår verksamhet, som vi väl ändå tycker skiljer sig lite grand från vilket annat bryggeri som helst, och vi hann även med en kort husesyn i bryggeriet.

Vi tackar för besöket och vi vill också säga att vi tycker att det är väldigt viktigt att lokala politiska företrädare intresserar sig för invånarnas liv och värv, både privatlivet och såväl offentliga som privata verksamheter av olika storlekar. Vi ser fram emot fler besök!

Till allra sist…

…ett stort grattis och tusen tack till Bob Dylan, vars texter vi faktiskt tror har bidragit till att göra världen till en bättre värld!

Fredags-slappa helg-trött-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Publicerad 14 oktober, 2016