Närke Kulturbryggeri-info 2017-06-21

I morgon, torsdag 22 juni, är bryggeributiken öppen…

…för sista gången innan ”sommaren”, för i juli håller vi stängt, och ifall vi skulle få för oss något annat så lovar vi att skicka ut info om det, men vi utgår från att vi har stängt. Så:

Vi öppnar i morgon kl 16.00 och planerar stängning vid 19-20-tiden sisådär. Och det blir ingen öl-rot-blöta såklart, utan som vanligt försäljning av provsmaker à max 15 cl. Vidare hoppas vi också att alla våra vänner och ölälskare inte blöter ner sig alltför mycket med god öl på midsommar heller, för det är inte bra varken för kroppen, vänner och familj eller plånboken, för den delen. Lagom är bäst, ju!

Ok! Men i morgon blir det alltså provsmakningspub och butik med musik av överrasknings-karaktär. Vi tror att det blir ”Slow Train” och ”TT” som kommer, men vi är inte riktigt säkra…. Och – som sagt tidigare – passa på att bunkra alkoholsvaga alternativ till midsommar-festligheterna! Vi har bara lite grand kvar av Hantverks-Folk 3,2 % (25 kr/st, 12-pack 250 kr) och lite mer av ”We Love Hjo” – Närke Äkta Svensk Humlad Svagdricka 2,1 % (20 kr/st, 12-pack 200 kr), båda flaska 0,5 liter. Som vanligt – endast kontant betalning. Välkomna.

Örebro Bitter på Systembolaget….

….till midsommar, tja, det blev en midsommarnattsdröm av det, kan jag säga. Tappningen fungerade inte som den skulle, så vi avbröt, och ber att få beklaga allra djupast för bristen i hyllorna denna vecka. Jätte-ledsamt, men desto mer finns ju av ”Rainbow Warrior”, tack och lov, och den 3 juli börjar så ÄÄÄÄÄNTLIGEN försäljningen av ”2xBock Grandios Manipulator” (dubbelbock). Vad vi har väntat på detta! Vi ska själva gå och bunkra några flaskor. Kollegor runt omkring i världen säger att Grandios Manipulator är onödigt god, så man får väl lita på den expertisen. Om ni frågar oss så tycker vi ju såklart att den är gör-goooo, men det är ju alltid kul om någon mer tycker likadant! :-)

Alko-glass! Va f-n ä dä!?

Jo, det är faktiskt något så hel-galet som isglass som innehåller alkohol! Och tack vare det (och här kommer det ”smarta”) så lyder denna produkt inte under samma lagstiftning som drycker som innehåller alkohol! Har ni hört på maken! Det är ju själva…… vad ska man ta sig till!

Men nu föreslår en (duktig och vaken?) statlig utredning att alko-glass och liknande produkter ska lyda under samma lagstiftning som drycker. Självklart tycker alla vi andra! Detta innebär i praktiken att alkoglass inte längre får lov att säljas i kiosker o dyl, som vissa andra alkoholhaltiga produkter (såsom t ex tämligen harmlösa punchpraliner!) utan alltså där all annan alkohol över 3,5 % säljs, på den statliga alkoholbutiken Systembolaget, nämligen. Läs mer här, om ni vill!

Jahapp. Om Systembolaget kan man ju tycka vad man vill (själva tycker vi att det är liksom lite både plus och minus med monopolet), men det är ju framförallt käckt om all alkohol i samma land hanteras likadant. Eller? Så nu ser vi fram emot att Systembolaget kommer att sälja upptinad alko-is-glass, eftersom man säljer rumsvarm öl, allt för att inte uppmana till direktkonsumtion, och därmed kanske överkonsumtion. Och varför denna försiktighetsåtgärd inte gäller för t ex vin, som man med nöje kan dricka rumstempererad i flera fall, det begriper vi fortfarande inte. Åtminstone de flesta rödvinerna borde ju säljas is-kall, om denna ordning ska upprätthållas. Eller är rödvins-pimplare mer pålitliga alkoholkonsumenter än pilsnergubbar och glass-ungdomar?

Vidare så är det väl jättebra om ALLA som tillverkar produkter som innehåller alkohol betalar alkoholskatt, såsom vi själva naturligtvis gör, eftersom öl ju innehåller alkohol.

Och: kanske det bästa vore att alla som tillverkar produkter som innehåller alkohol också skulle få sälja dem på egen hand, i eget hus, direkt till sina kunder, gäster, besökare. Såsom det fungerar i andra länder. Gårdsförsäljning heter det visst….. och den kampen, den går vidare, ska ni veta. Vi ger inte upp!

Ja, man blir inte klockare med åren, men vi får i alla fall passa på att önska alla en trevlig midsommar, glad semester, fin svamphöst, en riktigt regnblöt höst (mer vatten = mer öl) och en tidig och svinkall vinter (så att ALLA fästingar sten-dör!).

Ha det gott! önskar
Närke Kulturbryggeri
Publicerad 21 juni, 2017