Närke Kulturbryggeri-info 2017-07-28

Ja, så har sommaren gått…

…och vi går mot höst! Äntligen! Nå, skämt åsido, för äntligen är det härlig sommarvärme så nu återupptar vi sommaraktiviteterna i bryggeriet! Vi börjar redan nästa vecka med….

Internationella IPA-dagen – nu på torsdag 3 augusti kl 17.00–22.00 ca.

Som vi brukar tjata om så inrättades IPA-dagen inte bara för att sätta fokus på den numera välkända ölsorten IPA, utan faktiskt för att uppmärksamma hantverksmässigt tillverkad kvalitetsöl från hantverksbryggerier i hela världen. Första IPA-dagen var 2011, och det missade vi ju såklart här i Närke, men året därpå var vi med på tåget, så nu blir det sjätte gången gillt som vi firar med öppet hus och försäljning av provsmaker av några av våra öl, och självklart finns en och annan IPA med i startfältet.

Så här skrev vi i nyhetsbrevet i fjol, och det är väl väl värt att upprepas: ”Det mest trivsamma med IPA-dagen är kanske att det inte är ett resultat av någon super-hajjpad reklambyrå, ej heller är det menat att endast öltypen IPA ska framhållas, utan det är en dag då aktiviteter skapade av ölälskare, pubar, bryggare m fl sätter strålkastarljuset på äkta öl-hantverk där entusiasm, skapargjädje och öl-mångfald lyfter ölkulturen vidare framåt, ur historien – via utveckling – in i framtiden!”

Men – utveckling in i framtiden i all ära – vi tycker i alla fall att orden India Pale Ale av hävd och tradition betyder ”stark och ljus”, eller någorlunda ljus i alla fall (pale på sin tid var ju snarare amberfärgad). Men utvecklingen kan liksom rusa ’sta ibland. Numer finns en uppsjö av olika ipor, t ex session IPA, New England Session IPA osv. Så man måste ju nästan undra: Vart tog APA vägen? Eller Best Bitter? Måste allt heta IPA nuförtiden för att folk ska våga smaka på någon ny ölsort? Eller måste det heta IPA av anda orsaker – för att sälja alls, kanske? IPA var ju en stark ale, och vi tycker att den nog ska få vara det, men nu finns ju också starkare… och starkare… Double IPA, Imperial IPA osv. Var ska detta sluta? Dynamit-IPA kanske? Och ”i andra änden”: alkoholfri IPA?!

Det kanske är så enkelt att ”IPA” idag har fått betydelsen ”en öl”, på samma sätt som ”stor stark” en gång i tiden betydde samma sak…..

Ja, det är väl synd att inte klaga, va’!? Vi är ju i alla fall närkingar….

Så hjärtligt välkomna ska ni vara till bryggeriet på torsdag och fira (och klaga…!?) med oss! Ingen föranmälan behövs! Obs, endast kontant betalning.

Samtidigt i bryggeributiken…..

….försäljning av svagdricka, bryggd på vårt alldeles egna recept, tradition och nyskapande, lite mer humlad och lite mindre söt än ”vanlig” svagdricka. Sommarpris 15 kr/st, hel låda (12-pack 150 kr).

Bryggeributiken håller öppet varje torsdag i augusti kl 17–20 ca.

Humle-hemligt?

Nja, hemligt är det väl inte, men spännande värre! Lisa och Kalle på Berga gård i Fjugesta håller på och anlägger en humleodling! Se här: https://facebook.com/bergaegg/posts/1621306741221153

Allt förarbete är gjort och nu väntar de på leverans av humleplantor, vilket lär ske inom de närmaste veckorna. Då kan det hända att det lutar åt planterings-party, eller kanske kaffekorg i det gröna i alla fall? Mer info kommer på Berga gårds hemsida www.berga.net samt på Facebook.

På Berga gård kan man passa på att prata en stund med de gulliga hönorna och köpa ägg och glass i äggboden. Kontant betalning med jämna pengar. Rekommenderas!

Högluftfuktighets-svettiga brygghus-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Publicerad 28 juli, 2017