Närke Kulturbryggeri-info 2017-08-09

Dags att plantera humle!!!

Ja ni, nu är det så dags! På Berga Gård utanför Fjugesta har Lisa och Kalle förberett för traktens första humlegård! Och nu på lördag ska de planteras, de 150  plantorna av tre svenska sorter. Alla som vill är välkomna att hjälpa till med planteringen. Kom till humlegården på Berga Gård, arbetet startar kl 10.00. Se mer info här!

Passa gärna på att shoppa i ägg-boden också! Fin-fina ägg, och jättegod glass, och andra produkter efter säsong och tillgång. Kontant och jämn betalning via ”penga-röret” eller lite modernare och bekvämare med schwisch! Mer info om äggboden här!

Det kommer att finnas svagdricka från Närke Kulturbryggeri också, att dricka efter arbetet, eller att köpa med sig hem, kontant betalning, omodernt och träligt…. :-) Vi tar också med några exemplar av den fina boken ”Humle – det gröna guldet”, pris 230 kr.

Internationella IPA-dagen förra torsdagen….

….blev ju en succé utan dess like! Med varmt hjärta vill vi tacka alla besökare, som kom till oss och provade våra olika IPA-öl och andra sorter! Tusen tack, köra öl-entusiaster! Vi kunde inte föreställt oss att det skulle komma så många gäster, så det blev ju ordentligt varmt i lokalen, men kanske att ölen svalkade…..

Frågesporten, att pricka rätt på nio olika malt-sorter, var ju inte det lättaste, men de som tog sig an uppgiften har kanske fått en gedignare uppfattning om maltens viktiga betydelse i öl! :-)

Bryggeributiken….

…håller fortsatt öppet på torsdagar i augusti, kl 16–19. För tillfället har vi en liten mängd Hantverks-Folk till försäljning, 25 kr/st, 0,5-liters flaskor. Och svagdricka. I morgon kan vi erbjuda fortsatt provsmakning av ”trä-projektet”, ekfatslagrad Stormaktsporter av olika karaktär. Fortfarande enbart kontant betalning. Välkomna!

Brygd nr 1000!

Idag har vi (tro’t om ni vill!) faktiskt bryggt vår tusende brygd! Och äras det som äras bör – för det finns ju ett nyuppvaknat intresse för lite alkoholsvagare ölsorter – så därför bryggde vi Hantverks-Folk idag! Och för att ”fira” brygd 1000 kommer vi att ”twista” till denna brygd lite grand, kanske med lite extra humle under mognads-lagringen, eller…. tja, vi får se! Om ca en månad är denna Hantverks-Folk färdig för buteljering och kommer då att finnas till försäljning i bryggeributiken, men även på ICA Maxi Eurostop, och ”Lokaleko”, Svenska ekologiska bageriet, på V:a Drottninggatan 16 i Kumla. Och kanske på något mer ställe, vem vet.

Nytt öl!

Vi har bryggt ett special-komponerat öl till bröderna Ekbom, fisk- och skaldjurs-experterna, ni vet. Ölet heter Ekboms Delikatessöl, helt enkelt, och passar särskilt bra till just fisk och skaldjur. Premiär idag på Goda Rum i Kumla, där Rikard Ekbom ska erbjuda korv direkt ur murikkan. Ja ja, man kan dricka ölet till korv, också! Ekboms Delikatessöl kommer att finnas på några olika restauranger, men det går även att beställa via privatimport via Systembolaget (12-pack), dock kommer denna första brygd förmodligen att ta slut ganska snabbt. Nästa batch beräknas klar i mitten av oktober, och hur tillgången kommer att vara då och i framtiden, ja det vet vi ännu inte så mycket om, dessvärre. Det är liksom lite svårt att se i kristallkulan ibland…..

Mer öl!

Däremot kan vi med säkerhet säga att nedanstående öl finns nu och en tid framöver, för den som vill privatimportera. Vi kan leverera öl som beställs till någon av Systembolagets butiker i Örebro, Kumla och Fjugesta. Samtliga är halvliters-flaskor och kan endast beställas i 12-pack, men vi kan erbjuda blandad låda, t ex 3+3+3+3, eller 4+4+4+, eller 6+6. Lätt som en plätt!

– Ich Weisse Nicht, 5,1 %. Vår ”o-vetiga” veteöl, bryggd med tyskt malt-recept, amerikansk humle och belgisk jäst. Pris ca 30 kr/st.
– Body & Soul, 8 %. Honungs-IPA, brygd i Närke tillsammans med Brouwerij de Molen. Extra extra mycket humle. Pris ca 60 kr/st.
– Störtsjö Ur-APA, 6 %. Amerikansk Pale Ale. Bryggd efter den allra första APA:n från 1976, ju. Dä ni! Pris ca 38 kr/st.
– Pappenheimer Extrabitter Blond Ale, 4,8 %. En ale med stuns i beskan. Pris ca 32 kr/st.

…och mer ny öl!

Vi har fått äran att brygga öl tillsammans med de fyra Bishop’s Arms pubarna i de södra delarna av Stockholm! Vid den första bryggningen i juni kom fyra glada pub-chefer till oss och var med och skapade och bryggde en egen Red Ale, som kommer att serveras på Bishop’s Folkungagatan & Hornsgatan & Bellmansgatan & Gamla Stan med start lördag 26 augusti. Har en känsla av att någon från bryggeriet vill vara på plats då…..

Samtidigt närmar sig ”slut-tampen” på Håges fotoutställning ”Tänk om man inte hinner” på övervåningen på Bishop’s Arms Folkungagatan. Varmt välkomna!

Nya kunder! ….och nygamla!

Vi har på sistone haft glädjen att få leverera vår öl till några nya ställen i stan (Örebro, alltså!), de senast tillkomna är Havana Grill & Bar (på Järntorget) och Frimis. Vi hoppas att gästerna kommer att tycka att vår öl är god och välbryggd! Denna veckan kommer vi dessutom att köra några lådor öl till Bröderna i Hallen, det var ett tag sedan sist. Verkligen roligt! De kommer också att ha vår Rainbow Warrior på fat lagom till Pride.

Festival-hösten

Eftersom det redan nu lackar emot jul, så är det såklart fastställt var och när vi ska delta på ölfestivaler och en del andra trevliga tillställningar under hösten.

1. Matmarknad i Wadköping, Örebro, 19–20 augusti.
2. Premiär & nyöppning, Örebro Ölhall, 25 augusti.
3. Premiär för ölet ”South Part of Stockholm” – Batch #1, samtidigt på fyra Bishop’s Arms-pubar.
4. Stora öl – små bryggerier, 2 september, Växjö. (se mer info nedan).
5. Borefts Beer Festival, 22–23 september, hos Brouverij de Molen i Bodegraven, Nederländerna.
6. SMÖF – Söderbärke Micro ÖlFestival, 27–28 oktober.
7. ÖÖW – Örebro Öl- & Whiskyfestival, 24–25 november.

Andra jippon….

….kommer att dyka upp, det vet vi redan nu, och det kommer mer info om det undan för undan, t ex konserter och utställningar i vår bryggeripub, samt kanske några andra både större eller mindre händelser här och var i vårt vackra avlånga jätte-stora land. Håll ögon, öron och strupar öppna!

Hiskeligt öl-törstiga hälsningar (efter en lång och intensiv arbetsdag i vårt kära bryggeri)
från Närke Kulturbryggeri

PS: Det gör oss så ont att höra att många pubar emellanåt har svårt att få fatt i personal till köket! Och vi som gästar pubarna vill ju ha god och vällagad mat, eller hur! Om någon vet något om någon som är kock-kunnig är ni välkomna att höra av er, så kan vi med glädje förmedla info om tänkbara arbetsplatser!!!

Publicerad 9 augusti, 2017