Sorg och katastrof!

humlemasaker

Bilderna är på brotts-platsen i morse! Överst på sidan ser man hur de vackra spirande humleplantorna såg ut strax innan massakern!

Någon gång i helgen som var har någon eller några illasinnade personer grävt upp och förstört våra humleplantor vid bryggeriet! Vilket djävulskt elakt terror-dåd! Helt otroligt tjyv-aktigt! Vem eller vilka kan det ha varit?

Det måste rimligtvis vara någon/några kriminella som ville ha tag i just humle, och kanske rentav specifikt just dessa gamla fina svenska sorter, och ville ha dem så mycket att den/de tog sig för med att stjäla dem från oss!

De spirande revorna var avkapade vid marken och rötter var uppgrävda. Brottslingarna är folk som visste vad de var ute efter, och visste hur de skulle göra för att stjäla humlen. Det är helt klart inget bus-streck! Det vore riktigt riktigt intressant att få reda på vem gärningsmannen är! Och är det en öl-nörd som gjort detta på ”fyllan” har hen säkerligen världens ångest nu, om hen inte är psykopat, förstås!

Men hör och häpna! När vi kom till bryggeriet idag på morgonen hade illgärningen upprepats! Med all säkerhet av samma personer! Vad annat är troligt? Alltså är det inget ”fylle-dåd” utan en brottslig handling utförd med berått mod! Fy fa-an, säger vi, vilka outsägligt fega uslingar! Jävla idioter! Det kanske rent av är någon som vill oss illa, som inte kan se andra lyckas! För vad ska man tro när eländet upprepas!?

Den som känner oss vet ju att om man skulle ha frågat så skulle vi ha delat med oss av rotskott, även detta år, så som vi gjort alla andra år som vi har vårdat dessa plantor! Det hade ju bara varit att fråga! Eller kanske det var någon/några som visste att till just dem skulle vi inte ha delat med oss? Kan det finnas sådana idioter?

Nå, saken är polis-anmäld som skadegörelse och stöld, och nu hoppas vi på vittnesuppgifter. Vi utfäster härmed ett riktigt Stormaktsporter-och-Kaggen-kalas, med alla årgångar, till den eller dem som kan bidra med uppgifter som leder till fallets lösning! Har ni en ”bekant” med nyplanterade rötter kan ni ju alltid fråga varifrån växtmaterialet kommer! Och för att stå bättre rustade mot kriminella humle-tjyvar kommer vi nu att installera både övervakningskamera och rörelsedetektor!

Vi har i flera år varit aktiva i samarbetet med humleforskningen på Julita, Sveriges Lantbruksmuseum, och när vi berättade om denna nedriga händelse för Else-Marie Strese, ansvarig forskare, fick vi till vår bedrövelse höra att stölder även förekommit på Julita. Varför i helvete stjäla humleplantor när man kan köpa dem helt hederligt??? Det är inte ens dyrt! Eller är det ”hälare” som gräver i landen?

Det är inget litet fjuttigt brott detta, att stjäla humle, lika allvarligt som om man skulle gå ut och stjäla av spannmål på åkern!! Det är ju nämligen bondens egendom! En gång i tiden bestraffades humlestöld särskilt hårt, eftersom det då också var skattemedel. Om tjuven togs på bar gärning kunde straffet bli allt från amputation av lemmar, eller rent av avrättning, allt efter brottets storlek. Inget små-tjyveri, alltså! Det är allvarliga saker detta!

”Nu stjäl någon humle ur humlegårdar, på öar, skär eller var den växer; blir han tagen på bar gärning, må man binda honom och föra honom till tinget. Man låte döma honom till livets förlust, till att mista hud eller lemmar, allt efter som saken är” (HoW. MEL Tjyvabalken XXVII).

Fjolårets skörd från våra kära humleplantor ingår i vårt öl som i sommar ska serveras på invigningen av den nya nationella humlegenbanken i Alnarp! Ve den skurk som skulle våga sig in där och gräva och stjäla! Det är en fullständigt respektlös och vidrig handling att stjäla humle – en viktig kulturväxt!

Se NA:s inslag på webb-tv om stölden ->

Hemula helvetes-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Berith Karlsson, vd
Närke Kultrbryggeri AB

Publicerad 25 maj, 2016