Nyhetsbrev

Du kan prenumerera på nyhetsbrevet och få dem direkt i din inkorg genom att skicka ett mail till: flaskpost@kulturbryggeri.se
Här nedan finns de nyhetsbrev som skickats samlade:

EXTRA Kulturbryggeri-info 2017-09-16

Två snabba nyheter – en glad och en sorgsen……

Med glädje kan vi berätta att vi levererat pin-färsk Oktober-Märzen till Örebro Ölhall. Första fatet tog slut på två timmar i går kväll, så vi missade tillfället att själva få smaka vår öl i trevlig miljö, eftersom vi kom så sent på kvällen….
Idag har vi levererat ytterligare ett fat, få se hur länge det räcker….. :-)

Med sorg i hjärtat måste vi berätta att en av våra absoluta favorit-pubar i Stockholm, Bishop’s Arms på Folkungagatan 105, håller öppet för allra sista gången idag, lördag 16/9. Vi kommer självklart att dyka upp där framåt kvällen och krama om alla godingar i personalen, och kanhända även flera stamgäst-godingar.

Vi vill passa på att framföra vårt stora hjärtinnerliga tack till alla som jobbat på Folkis genom åren! Ni har varit helt underbara, alltid go’a och glada, och era gäster har alltid känt sig välkomna och väl omhändertagna! Stämningen på Folkis har alltid varit trevlig och personlig! Tack och lov finns det flera fina Bishop’s Armspubar kvar i huvudstaden, så vi behöver inte känna att det blir totalt meningslöst att lämna Närke-slätten för en runda i storsta’n! Väl mött på Bishops! Vi hörs o ses!

Många känslosamma hälsningar
– särskilt från Håge & Berith – och Jonte!
Närke Kulturbryggeri

PS: Ja, det är ju även sista dagen för Håges fotoutställning ”Tänk om man inte hinner”, på övervåningen på Bishop’s Arms på Folkungagatan 105. Öppet hela kvällen! Håge berättar gärna om sina bilder! Och kameror! Välkomna!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-09-15

I måndags…..

….täntke jag att ”Nu ska jag sätta mig ner och skriva ett nyhetsbrev”, och nu är det ju fredag, så här kommer det:

Utställning – Tomas Munkas Larsson ”Nya vindar”

Sista två dagarna! Närke Kulturgalleri har öppet idag kl 14–17 (öppnade alltså alldeles nyss) samt i morgon lördag 16/9 kl 12–16. Passa på att besöka galleriet, kolla på Tomas tavlor, kanske köpa ett konstverk – om det finns några kvar…. många är sålda! Läs mer här: Tomas Munkas Larsson: ”Nya Vindar”

Bryggeributiken

Samtidigt som utställningen pågår håller vår bryggeributik och provsmakningspub öppet. Provsmaker av våra egna öl à 15 cl. Kontant betalning. Det finns fortfarande lite lite svagdricka kvar, och den är fortfarande tipp-topp-god, fastän vi trodde att vi var modiga när vi stämplade den som bäst före augusti. Priset, lägsta någonsin pga datummärkningen, flaska 0,5 liter 10 kr, hel låda 100 kr. Och svagdrickan (och även folköl, när vi har någon!) får vi ju lov att sälja i vår butik för hemtagning! Dä’ ni! Värsta gårdförsäljningen, ju! Vilken lycka! Allt av våra egna produkter upp till 3,5 % kan inköpas hos oss! Fantastiskt!

Närke Kulturbryggeri-öl på Systembolaget

Sedan ett par veckor är det möjligt att beställa vår Örebro Bitter via Systembolagets web-butik. Det verkar som att det är några öl-älskare som har upptäckt denna nyhet utan att vi informerat alls, så nu kanske det säger ”slurp” i lagret, vad vet jag, men det gör ingenting, ingenting, vi bryggeri gärna mer och levererar allt vi har! Bara så ni vet.

Vi väntar också på besked om vi kan få lov att leverera Örebro Bitter till Systembolaget i Kumla, och kanske till Fjugesta. Det är nämligen några trogna tjat-mostrar och -morbröder som frågar ihärdigt om detta. Mer info kommer.

Vi måste kanske också passa på att berätta att säsongen för Rainbow Warrior nu är slut för i år, sorgligt nog, men misströsta inte – det är snart försommar 2018, och då kommer den igen!

Återkommande säsongsöl är ju något vi pysslat med i många år, och just nu lagrar vi första batchen av ”Gransus”, som kommer på Systembolaget i Örebro och i webbutiken redan 1 november.

Debatten om gårdsförsäljning….

…och alkoholens skadeverkningar på liv och lem och samhällsfunktioner, ja den har ånyo blossat upp, denna gång pga att en grupp dryckesproducenter återigen tar sig friheten och fräckheten att be om denna ynnest – att själva få lov att försälja en mycket begränsad volym av sina produkter till besökare vid produktionsstället.

En av dessa dryckesproducenter är vi, Närke Kulturbryggeri. Vi skulle bra gärna kunna säga ”Ja” när våra besökare, efter att ha besökt oss för en kväll bestående av ölskola, ölprovning och husesyn i bryggeriet (och betalat för det kalaset!), frågar om de får lov att köpa med sig en eller ett par flaskor av någon av våra specialöl. Tänk om vi finge lov att ha en present-butik, så som andra hantverkare har. Vi tycker inte att det vore mer än rätt! Särskilt jobbigt att säga nej blir det när det kommer utländska besökare som inte alls kan förstå att något som är tillåtet i Danmark är helt förbjudet i Sverige!

Men vad ska man säga om den offentliga debatten om gårdsförsäljning!? Mer än att man blir så trött, så att den första reaktionen att skriva en replik, ett svar till en insändare, snabbt bleknar med en känsla av att ”Det är ju ingen idé att debattera med alla Sveriges helnykterister – för de agerar ju som att de alltid äger den enda sanningen…..

De flesta debattartiklarna är faktiskt ganska så nersolkade av lögner och dubbelmoral, där nykterhets-ivrarna visserligen har helt rätt i att alkoholen är ett av våra största samhällsproblem (större än både skjutningar och bilbränder), men de talar aldrig om ”elefanterna” som vi blundande sväljer varje dag, t ex i form av illegal införsel och handel med alkohol via gränshandel. Läs gärna min förskräckta upptäckt i nyhetsbrevet från 8 juni 2015 (klistrar även in texten här nedan). F-n, vad förbannad jag var då, och ilskan dyker upp nu igen, för INGENTING har hänt på den fronten!

Flera debattörer och förskräckta insändar-skribenter uttrycker att gårdsförsäljningen skulle innebära att det kommer att sprätta upp privata spritbutiker i centrala Örebro! Hur skulle detta se ut? skriver de. Hur skulle detta gå till? säger jag! Den gamla alkohollagsutredningen, som ofta refereras till, var helgarderad med bestämmelser om särskilda tillstånd för försäljning, särskilda krav på utbildning av personal, särskilt avgränsat försäljningsutrymme, strikt begränsad föräljningsvolym osv osv. Visst skulle vi som tillverkare fått lov att även saluföra utländska produkter, men det stod ingenting i utredningen om att vi skulle vara tvungna att göra det. Men men…. det finns ju många sätt att läsa bibeln, det vet ju alla.

Jag önskar att det någon gång skulle kunna bli lite mer neutralt och normalt att tala om alkohol, att det skulle vara lite mer ”sans och balans” i debatten (som en viss partiledare uttryckte sig i TV häromdagen, då det handlade om försvarsministern….) och framförallt önskar jag att den dubbelmoral, som gör att vi i Sverige silar mygg och sväljer elefanter, äntligen ÄNTLIGEN skulle komma upp på dagordningen. Alkoholmissbruket, eller drogmissbruket av knarket alkohol, som vi egentligen skulle säga, grasserar fritt även MED Systembolagets monopol. Alltså är detta två helt skilda frågor, inte en endaste ihop-bakad fråga: dels ska vi komma fram till om vi ska ha kvar det statliga försäljningsmonopolet på den med samhällets goda minne legala drogen alkohol, och dels ska vi komma fram till hur vi på bästa sätt motverkar missbruket och skadeverkningarna av densamma. För alkoholens skador begränsas INTE av att Systembolaget finns! Om någon tror det bedrar den sig själv! Och om någon har några som helst bevis för motsatsen: Snälla, informera mig om den undersökningen och/eller forskningen på stört! Snälla söta!

Till sist vill jag säga att jag gillar Systembolaget ganska mycket, tro’t om ni vill! Visserligen gör ölet nu en framryckning i Europa, på bekostnad av andra mer traditionellt fin-stämplade alkoholdrycker av varierande styrka och smak, så att man faktiskt kan finna någorlunda välsorterade ölbutiker här och där, i alla fall i de större storstäderna. Men i de flesta fall är det fortfarande ganska besvärligt att utomlands finna butiker med någorlunda intressant öl-utbud, medan vi i Sverige, även på ganska små orter, har tämligen välsorterade ölbutiker, tack och lov! Och jag tror faktiskt inte att Systembolaget, eller försäljningsmonopolet heller för den delen, skulle behöva gå i graven om svenska alkoholdryckestillverkare skulle få lov att bedriva s k gårdsförsäljning. Och observera att ”gård” inte bara betyder röd stuga på landet, utan juridiskt jämlikt mycket väl kan vara en modern fastighet i en storstad som Örebro!

Go’ helg på er, alla ölälskare! Nu börjar Oktober-festerna, och inte bara i Tyskland, utan även i Örebro! Tjo flöjt! Men kom ihåg att inte överdosera alkoholen, jag menar detta på fullt allvar, för det är inte bra för någon, inte för dig själv, inte för din partner, och verkligen inte för dina barn, men heller inte för dina grannar, och inte för buss- eller taxichauffören heller, inte för vårdcentralen, inte för polisen, och allra minst för plånboken! Må väl!

Många FULLT allvarliga hälsningar
från Närke Kulturbryggeri – vi tar gärna debatten!!!!!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-08-30

Attans, att det ska vara så svårt att hinna…..

….skriva ihop ett nyhetsbrev emellanåt! Dagarna bara rusar förbi, och timmarna tickar fortare än någonsin…..

Därför får det nog bli ett lite kortfattat brev denna gång, så att jag hinner få med allt….. få se om jag kan fatta mig kort….

Tänk om man inte hinner…

…är ju namnet på H-G Wiktorssons (vår grundare och huvudbryggare! – fint ska det vara, ni vet, med titlar hit och dit….) analoga retroautobiografiska fotoutställning (fint igen, ett livsverk ska ju presenteras på fullaste allvar, och jag menar det allvarligt), som ännu pågår på övervåningen hos Bishop’s Arms på Folkungagatan i Stockholm.

Vi har inte riktig koll på hur länge den kommer att hänga kvar där, men det börjar nog närma sig slutet, så för den som vill hinna med att ta sig en titt på bilderna så är det skynda som gäller…..

Nästa utställning – Tomas Munkas Larsson ”Nya Vindar”

Vi välkomnar med glädje Tomas Munkas Larsson som utställare i bryggeri-galleriet den 8–16 september. Vi lärde känna Tomas när han var delaktig i det trevliga pub-café-musik-galleriet ”Heavens Door” på Järntorget – ett väldigt o-örebroskt ställe! Man kände sig nästan som att man kommit till Berlin! Se mer om utställningen här. Provsmaknings-puben håller öppet under hela utställningen.

Premiär för ”South Part of Stockholm”

I lördags var det premiär för öl-serien ”South Part of Stockholm”, som vi brygger tillsammans med personal från Bishop’s Arms-pubarna på Folkungagatan, Bellmansgatan, Hornsgatan och Gamla Stan i Stockholm. Ett jätte-trevligt iniativ, som nu har rullat igång ordentligt.

Denna ”Batch #1” är en Red Ale, en riktigt trevlig och drickbar öl. Kanhända att det kommer att finnas något fat kvar till Stockholm Beer & Whisky Festival…. Så småningom kommer det att bryggas fler batcher av ”South Part” och varje gång blir det en ny öl-stil. Spännande värre!

Vår bryggeributik….

…håller fortsatt öppet varje vecka under hösten, men nu återigen på måndagar, på ny tid kl 16.30–18.30. Försäljningen av svagdricka fortsätter (den är ju liksom ännu godare nu!) och priset kommer aldrig att bli lägre: Halvlitersflaskan kostar 10 kr, hel låda 100 kr.

Provsmakningspuben kommer såklart också att hålla öppet med möjlighet att köpa provsmakning av några fler av våra öl, ibland fatöl, ibland flasköl. Fortfarande enbart kontant betalning. Välkomna!

Privatimport

På vår hemsida finns nu en översikt över Närke-öl, som kan beställas via privatimport, och som alltså inte finns i butik. Länk: https://www.kulturbryggeri.se/wp/bestalla-narke-ol/
Och här kommer några nya sorter att lägga till i listan. Det är 12-pack som gäller, men man kan blanda i lådan.

– Sim-Ko, 4,8 %. En blond ale, single-humlad med Simcoe. Pris ca 34 kr/st.
– Ekboms Delikatessöl, 5,9 %. En ljus ale särskilt framtagen med tanke på kräftor! Bryggd för bröderna Ekboms Delikatesser. Pris ca 37 kr/st.

Blir det mer musik i bryggeriet?

Ja, det kommer att bli några konserter i höst, riktigt trevliga gäng, om vi får säga det själva! Vi kommer även att kunna bjuda in till några torsdags-tillställningar med musik. Mer info kommer på vår hemsida, på Facebook (huvva!) och såklart även i nyhetsbrevet!

I helgen är det full fart!

På lördag 2 september kl 10–14 inbjuder Thorslundkagge till ”Trätunnornas dag” på tunnbinderiet i Högsjö. Missa inte – om du är på ”hemmaplan”! Se info här: http://www.thorslundkagge.com/traffa-oss/tratunnornas-dag/

Samma dag, lördag 2 september, går den årliga ölfestivalen ”Stora öl – små bryggerier” av stapeln i Växjö! Missa inte – om du är ”ute och reser”. Det är ju en bit att åka, förstås, men det är ett fantastiskt tillfälle att botanisera bland svenska små bryggeriers kvalitetsöl, alla hantverksmässigt tillverkade – ölkultur i ett glas! Se info här: http://www.sverigessmabryggerier.se

Ja, vet inte om det blev så kortfattat, men…..

Hiskeligt humle-rivna hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-08-09

Dags att plantera humle!!!

Ja ni, nu är det så dags! På Berga Gård utanför Fjugesta har Lisa och Kalle förberett för traktens första humlegård! Och nu på lördag ska de planteras, de 150  plantorna av tre svenska sorter. Alla som vill är välkomna att hjälpa till med planteringen. Kom till humlegården på Berga Gård, arbetet startar kl 10.00. Se mer info här!

Passa gärna på att shoppa i ägg-boden också! Fin-fina ägg, och jättegod glass, och andra produkter efter säsong och tillgång. Kontant och jämn betalning via ”penga-röret” eller lite modernare och bekvämare med schwisch! Mer info om äggboden här!

Det kommer att finnas svagdricka från Närke Kulturbryggeri också, att dricka efter arbetet, eller att köpa med sig hem, kontant betalning, omodernt och träligt…. :-) Vi tar också med några exemplar av den fina boken ”Humle – det gröna guldet”, pris 230 kr.

Internationella IPA-dagen förra torsdagen….

….blev ju en succé utan dess like! Med varmt hjärta vill vi tacka alla besökare, som kom till oss och provade våra olika IPA-öl och andra sorter! Tusen tack, köra öl-entusiaster! Vi kunde inte föreställt oss att det skulle komma så många gäster, så det blev ju ordentligt varmt i lokalen, men kanske att ölen svalkade…..

Frågesporten, att pricka rätt på nio olika malt-sorter, var ju inte det lättaste, men de som tog sig an uppgiften har kanske fått en gedignare uppfattning om maltens viktiga betydelse i öl! :-)

Bryggeributiken….

…håller fortsatt öppet på torsdagar i augusti, kl 16–19. För tillfället har vi en liten mängd Hantverks-Folk till försäljning, 25 kr/st, 0,5-liters flaskor. Och svagdricka. I morgon kan vi erbjuda fortsatt provsmakning av ”trä-projektet”, ekfatslagrad Stormaktsporter av olika karaktär. Fortfarande enbart kontant betalning. Välkomna!

Brygd nr 1000!

Idag har vi (tro’t om ni vill!) faktiskt bryggt vår tusende brygd! Och äras det som äras bör – för det finns ju ett nyuppvaknat intresse för lite alkoholsvagare ölsorter – så därför bryggde vi Hantverks-Folk idag! Och för att ”fira” brygd 1000 kommer vi att ”twista” till denna brygd lite grand, kanske med lite extra humle under mognads-lagringen, eller…. tja, vi får se! Om ca en månad är denna Hantverks-Folk färdig för buteljering och kommer då att finnas till försäljning i bryggeributiken, men även på ICA Maxi Eurostop, och ”Lokaleko”, Svenska ekologiska bageriet, på V:a Drottninggatan 16 i Kumla. Och kanske på något mer ställe, vem vet.

Nytt öl!

Vi har bryggt ett special-komponerat öl till bröderna Ekbom, fisk- och skaldjurs-experterna, ni vet. Ölet heter Ekboms Delikatessöl, helt enkelt, och passar särskilt bra till just fisk och skaldjur. Premiär idag på Goda Rum i Kumla, där Rikard Ekbom ska erbjuda korv direkt ur murikkan. Ja ja, man kan dricka ölet till korv, också! Ekboms Delikatessöl kommer att finnas på några olika restauranger, men det går även att beställa via privatimport via Systembolaget (12-pack), dock kommer denna första brygd förmodligen att ta slut ganska snabbt. Nästa batch beräknas klar i mitten av oktober, och hur tillgången kommer att vara då och i framtiden, ja det vet vi ännu inte så mycket om, dessvärre. Det är liksom lite svårt att se i kristallkulan ibland…..

Mer öl!

Däremot kan vi med säkerhet säga att nedanstående öl finns nu och en tid framöver, för den som vill privatimportera. Vi kan leverera öl som beställs till någon av Systembolagets butiker i Örebro, Kumla och Fjugesta. Samtliga är halvliters-flaskor och kan endast beställas i 12-pack, men vi kan erbjuda blandad låda, t ex 3+3+3+3, eller 4+4+4+, eller 6+6. Lätt som en plätt!

– Ich Weisse Nicht, 5,1 %. Vår ”o-vetiga” veteöl, bryggd med tyskt malt-recept, amerikansk humle och belgisk jäst. Pris ca 30 kr/st.
– Body & Soul, 8 %. Honungs-IPA, brygd i Närke tillsammans med Brouwerij de Molen. Extra extra mycket humle. Pris ca 60 kr/st.
– Störtsjö Ur-APA, 6 %. Amerikansk Pale Ale. Bryggd efter den allra första APA:n från 1976, ju. Dä ni! Pris ca 38 kr/st.
– Pappenheimer Extrabitter Blond Ale, 4,8 %. En ale med stuns i beskan. Pris ca 32 kr/st.

…och mer ny öl!

Vi har fått äran att brygga öl tillsammans med de fyra Bishop’s Arms pubarna i de södra delarna av Stockholm! Vid den första bryggningen i juni kom fyra glada pub-chefer till oss och var med och skapade och bryggde en egen Red Ale, som kommer att serveras på Bishop’s Folkungagatan & Hornsgatan & Bellmansgatan & Gamla Stan med start lördag 26 augusti. Har en känsla av att någon från bryggeriet vill vara på plats då…..

Samtidigt närmar sig ”slut-tampen” på Håges fotoutställning ”Tänk om man inte hinner” på övervåningen på Bishop’s Arms Folkungagatan. Varmt välkomna!

Nya kunder! ….och nygamla!

Vi har på sistone haft glädjen att få leverera vår öl till några nya ställen i stan (Örebro, alltså!), de senast tillkomna är Havana Grill & Bar (på Järntorget) och Frimis. Vi hoppas att gästerna kommer att tycka att vår öl är god och välbryggd! Denna veckan kommer vi dessutom att köra några lådor öl till Bröderna i Hallen, det var ett tag sedan sist. Verkligen roligt! De kommer också att ha vår Rainbow Warrior på fat lagom till Pride.

Festival-hösten

Eftersom det redan nu lackar emot jul, så är det såklart fastställt var och när vi ska delta på ölfestivaler och en del andra trevliga tillställningar under hösten.

1. Matmarknad i Wadköping, Örebro, 19–20 augusti.
2. Premiär & nyöppning, Örebro Ölhall, 25 augusti.
3. Premiär för ölet ”South Part of Stockholm” – Batch #1, samtidigt på fyra Bishop’s Arms-pubar.
4. Stora öl – små bryggerier, 2 september, Växjö. (se mer info nedan).
5. Borefts Beer Festival, 22–23 september, hos Brouverij de Molen i Bodegraven, Nederländerna.
6. SMÖF – Söderbärke Micro ÖlFestival, 27–28 oktober.
7. ÖÖW – Örebro Öl- & Whiskyfestival, 24–25 november.

Andra jippon….

….kommer att dyka upp, det vet vi redan nu, och det kommer mer info om det undan för undan, t ex konserter och utställningar i vår bryggeripub, samt kanske några andra både större eller mindre händelser här och var i vårt vackra avlånga jätte-stora land. Håll ögon, öron och strupar öppna!

Hiskeligt öl-törstiga hälsningar (efter en lång och intensiv arbetsdag i vårt kära bryggeri)
från Närke Kulturbryggeri

PS: Det gör oss så ont att höra att många pubar emellanåt har svårt att få fatt i personal till köket! Och vi som gästar pubarna vill ju ha god och vällagad mat, eller hur! Om någon vet något om någon som är kock-kunnig är ni välkomna att höra av er, så kan vi med glädje förmedla info om tänkbara arbetsplatser!!!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-07-28

Ja, så har sommaren gått…

…och vi går mot höst! Äntligen! Nå, skämt åsido, för äntligen är det härlig sommarvärme så nu återupptar vi sommaraktiviteterna i bryggeriet! Vi börjar redan nästa vecka med….

Internationella IPA-dagen – nu på torsdag 3 augusti kl 17.00–22.00 ca.

Som vi brukar tjata om så inrättades IPA-dagen inte bara för att sätta fokus på den numera välkända ölsorten IPA, utan faktiskt för att uppmärksamma hantverksmässigt tillverkad kvalitetsöl från hantverksbryggerier i hela världen. Första IPA-dagen var 2011, och det missade vi ju såklart här i Närke, men året därpå var vi med på tåget, så nu blir det sjätte gången gillt som vi firar med öppet hus och försäljning av provsmaker av några av våra öl, och självklart finns en och annan IPA med i startfältet.

Så här skrev vi i nyhetsbrevet i fjol, och det är väl väl värt att upprepas: ”Det mest trivsamma med IPA-dagen är kanske att det inte är ett resultat av någon super-hajjpad reklambyrå, ej heller är det menat att endast öltypen IPA ska framhållas, utan det är en dag då aktiviteter skapade av ölälskare, pubar, bryggare m fl sätter strålkastarljuset på äkta öl-hantverk där entusiasm, skapargjädje och öl-mångfald lyfter ölkulturen vidare framåt, ur historien – via utveckling – in i framtiden!”

Men – utveckling in i framtiden i all ära – vi tycker i alla fall att orden India Pale Ale av hävd och tradition betyder ”stark och ljus”, eller någorlunda ljus i alla fall (pale på sin tid var ju snarare amberfärgad). Men utvecklingen kan liksom rusa ’sta ibland. Numer finns en uppsjö av olika ipor, t ex session IPA, New England Session IPA osv. Så man måste ju nästan undra: Vart tog APA vägen? Eller Best Bitter? Måste allt heta IPA nuförtiden för att folk ska våga smaka på någon ny ölsort? Eller måste det heta IPA av anda orsaker – för att sälja alls, kanske? IPA var ju en stark ale, och vi tycker att den nog ska få vara det, men nu finns ju också starkare… och starkare… Double IPA, Imperial IPA osv. Var ska detta sluta? Dynamit-IPA kanske? Och ”i andra änden”: alkoholfri IPA?!

Det kanske är så enkelt att ”IPA” idag har fått betydelsen ”en öl”, på samma sätt som ”stor stark” en gång i tiden betydde samma sak…..

Ja, det är väl synd att inte klaga, va’!? Vi är ju i alla fall närkingar….

Så hjärtligt välkomna ska ni vara till bryggeriet på torsdag och fira (och klaga…!?) med oss! Ingen föranmälan behövs! Obs, endast kontant betalning.

Samtidigt i bryggeributiken…..

….försäljning av svagdricka, bryggd på vårt alldeles egna recept, tradition och nyskapande, lite mer humlad och lite mindre söt än ”vanlig” svagdricka. Sommarpris 15 kr/st, hel låda (12-pack 150 kr).

Bryggeributiken håller öppet varje torsdag i augusti kl 17–20 ca.

Humle-hemligt?

Nja, hemligt är det väl inte, men spännande värre! Lisa och Kalle på Berga gård i Fjugesta håller på och anlägger en humleodling! Se här: https://facebook.com/bergaegg/posts/1621306741221153

Allt förarbete är gjort och nu väntar de på leverans av humleplantor, vilket lär ske inom de närmaste veckorna. Då kan det hända att det lutar åt planterings-party, eller kanske kaffekorg i det gröna i alla fall? Mer info kommer på Berga gårds hemsida www.berga.net samt på Facebook.

På Berga gård kan man passa på att prata en stund med de gulliga hönorna och köpa ägg och glass i äggboden. Kontant betalning med jämna pengar. Rekommenderas!

Högluftfuktighets-svettiga brygghus-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-06-21

I morgon, torsdag 22 juni, är bryggeributiken öppen…

…för sista gången innan ”sommaren”, för i juli håller vi stängt, och ifall vi skulle få för oss något annat så lovar vi att skicka ut info om det, men vi utgår från att vi har stängt. Så:

Vi öppnar i morgon kl 16.00 och planerar stängning vid 19-20-tiden sisådär. Och det blir ingen öl-rot-blöta såklart, utan som vanligt försäljning av provsmaker à max 15 cl. Vidare hoppas vi också att alla våra vänner och ölälskare inte blöter ner sig alltför mycket med god öl på midsommar heller, för det är inte bra varken för kroppen, vänner och familj eller plånboken, för den delen. Lagom är bäst, ju!

Ok! Men i morgon blir det alltså provsmakningspub och butik med musik av överrasknings-karaktär. Vi tror att det blir ”Slow Train” och ”TT” som kommer, men vi är inte riktigt säkra…. Och – som sagt tidigare – passa på att bunkra alkoholsvaga alternativ till midsommar-festligheterna! Vi har bara lite grand kvar av Hantverks-Folk 3,2 % (25 kr/st, 12-pack 250 kr) och lite mer av ”We Love Hjo” – Närke Äkta Svensk Humlad Svagdricka 2,1 % (20 kr/st, 12-pack 200 kr), båda flaska 0,5 liter. Som vanligt – endast kontant betalning. Välkomna.

Örebro Bitter på Systembolaget….

….till midsommar, tja, det blev en midsommarnattsdröm av det, kan jag säga. Tappningen fungerade inte som den skulle, så vi avbröt, och ber att få beklaga allra djupast för bristen i hyllorna denna vecka. Jätte-ledsamt, men desto mer finns ju av ”Rainbow Warrior”, tack och lov, och den 3 juli börjar så ÄÄÄÄÄNTLIGEN försäljningen av ”2xBock Grandios Manipulator” (dubbelbock). Vad vi har väntat på detta! Vi ska själva gå och bunkra några flaskor. Kollegor runt omkring i världen säger att Grandios Manipulator är onödigt god, så man får väl lita på den expertisen. Om ni frågar oss så tycker vi ju såklart att den är gör-goooo, men det är ju alltid kul om någon mer tycker likadant! :-)

Alko-glass! Va f-n ä dä!?

Jo, det är faktiskt något så hel-galet som isglass som innehåller alkohol! Och tack vare det (och här kommer det ”smarta”) så lyder denna produkt inte under samma lagstiftning som drycker som innehåller alkohol! Har ni hört på maken! Det är ju själva…… vad ska man ta sig till!

Men nu föreslår en (duktig och vaken?) statlig utredning att alko-glass och liknande produkter ska lyda under samma lagstiftning som drycker. Självklart tycker alla vi andra! Detta innebär i praktiken att alkoglass inte längre får lov att säljas i kiosker o dyl, som vissa andra alkoholhaltiga produkter (såsom t ex tämligen harmlösa punchpraliner!) utan alltså där all annan alkohol över 3,5 % säljs, på den statliga alkoholbutiken Systembolaget, nämligen. Läs mer här, om ni vill!

Jahapp. Om Systembolaget kan man ju tycka vad man vill (själva tycker vi att det är liksom lite både plus och minus med monopolet), men det är ju framförallt käckt om all alkohol i samma land hanteras likadant. Eller? Så nu ser vi fram emot att Systembolaget kommer att sälja upptinad alko-is-glass, eftersom man säljer rumsvarm öl, allt för att inte uppmana till direktkonsumtion, och därmed kanske överkonsumtion. Och varför denna försiktighetsåtgärd inte gäller för t ex vin, som man med nöje kan dricka rumstempererad i flera fall, det begriper vi fortfarande inte. Åtminstone de flesta rödvinerna borde ju säljas is-kall, om denna ordning ska upprätthållas. Eller är rödvins-pimplare mer pålitliga alkoholkonsumenter än pilsnergubbar och glass-ungdomar?

Vidare så är det väl jättebra om ALLA som tillverkar produkter som innehåller alkohol betalar alkoholskatt, såsom vi själva naturligtvis gör, eftersom öl ju innehåller alkohol.

Och: kanske det bästa vore att alla som tillverkar produkter som innehåller alkohol också skulle få sälja dem på egen hand, i eget hus, direkt till sina kunder, gäster, besökare. Såsom det fungerar i andra länder. Gårdsförsäljning heter det visst….. och den kampen, den går vidare, ska ni veta. Vi ger inte upp!

Ja, man blir inte klockare med åren, men vi får i alla fall passa på att önska alla en trevlig midsommar, glad semester, fin svamphöst, en riktigt regnblöt höst (mer vatten = mer öl) och en tidig och svinkall vinter (så att ALLA fästingar sten-dör!).

Ha det gott! önskar
Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-06-15

Bryggeributiken är öppen idag, torsdag 15 juni, kl 16–19.
Passa på att bunkra alkoholsvaga alternativ till midsommar-festligheterna! Man kan ju bli rejält törstig av att leka små grodorna! Vi har Hantverks-Folk 3,2 % (25 kr/st, 12-pack 250 kr) och ”We Love Hjo” – Närke Äkta Svensk Humlad Svagdricka 2,1 % (20 kr/st, 12-pack 200 kr), båda flaska 0,5 liter.
Vi har också ölglas, kassar, T-shirts, fina sommarpresenter till ölälskare!
Provsmakningspuben är såklart också öppen för den som vill passa på att sitta ner och smaka på någon/några av våra ölsorter.
OBS! Endast kontant betalning. Välkomna.
Många öl-älskar-hälsningar 
från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-06-08

Nu är det senare…..

….mycket senare än vad som var tänkt…. så nu är det verkligen dags att berätta vad som händer i Stockholm i övermorgon.
Nä förresten, inte berätta, bara bifoga fil – se nedan. Tänk att man aldrig hinner…..
Men några ord kanske är på plats. Vad handlar detta om, och hur gick det till? Jo, vid ett besök hos våra goda kunder på Bishop’s Arms på Folkungagatan i Stockholm talade vi om deras fina pub-lokal, som faktiskt tidigare var en del av en biograf. ”Övervåningen”, den tidigare läktaren, är numer ett rum som även används till bokade sällskap. Men det skulle ju faktiskt gå att göra mycket mer i den lokalen än att ”bara” boka ”kalas”! Man kunde ju t ex inrätta ett litet unikt pub-galleri! Eller? Går det!
Jo viiiiiisssst, iiiiinget är väl omöjligt! Så sagt och gjort! Med hjälp av Bishop’s orädda och utvecklingsvilliga ledning, mycket trevliga pub-chef och personal på plats samt med praktiska hantverks-insatser står nu ett litet pub-galleri färdigt på Söder i Stockholm. Och förste utställare är: Håge Wiktorsson! För den som inte visste det har Håge varit verksam som fotograf och konstnär i över 20 år, med drygt 20 utställningar bakom sig, innan han kom på tanken att (via hembryggnings-hobby) starta ett bryggeri. Men öl är ju också konst, så…..
Utställningen på Bishop’s Arms på Folkungagatan öppnar lördagen den 10 juni kl 13.00 och visar bilder ur ett flertal av Håges tidigare utställningar. Välkomna alla fotokonst- och öl-älskare!

…och eftersom tiden alltid är så himla knapp….

….och för att det snart är midsommar, så kan vi ju passa på att berätta att bryggeributiken (och provsmakningspuben!) håller öppet ytterligare två torsdagar i juni, så det är möjligt för hugade svag-öls-spekulanter att inhandla lite folköl (Hantverks-Folk) och svagdricka (”We Love Hjo” – äkta svensk humlad svagdricka) till festligheterna vid årets längsta natt. För att fira att det snart börjar bli mörkare igen….. JAPP! Bara ett halvår kvar till jul!!
Nå, vi vill verkligen slå ett slag för dessa alkoholsvaga ölsorterna, ”folk” och ”svag”. Vi har särskilt en traditionell kärleks-känsla för svagdrickan, som en gång i tiden var en allmänt förekommande måltids- och vardagsdryck. En god öl som man inte blir full av! Tänk, så smidigt! Och helt otrendigt, också! Va’! Så hiiiimla bra! Tänk, att det egentligen inte behövs några nya hippa påhitt som ”session” och andra lågalkohol-mode-trender, eftersom det ju redan fanns! Och alltid har funnits! Wow!
Särskilt otrendiga senior-hipster-hälsningar 

från Närke Kulturbryggeri

PS: Och jo – svagdricka ÄR öl! Svag öl! Ordet ”dricka” är faktiskt det gamla svenska ordet för… just det: ÖL!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-05-29

Bryggeributikens öppettider i maj och juni

I dag är sista måndagen vi har öppet i bryggeributiken och provsmakningspuben före sommaren, men i juni håller vi i stället öppet på torsdagar.

Stor lagerrensning:
Hantverks-Folk 3,5 %, 0,5 liter, 25 kr/st (hel låda 12 flaskor 250 kr).
”We Love Hjo” – Närke Äkta humlad svagdricka 2,0 %, 0,5 liter, 20 kr/st (hel låda 12 flaskor 200 kr).

Alltså:
Måndag 29 maj kl 16–18.
Torsdag 8 juni kl 16–19.
Torsdag 15 juni kl 16–19.
Torsdag 22 juni kl 16–19.
Torsdag 29 juni – stängt, tyvärr.

Om vi sedan ska hitta på något särskilt eller o-särskilt att hålla öppet för i juli, ja, då återkommer vi om det. För vi vet inte ännu….. :-)

Och för att vi inte ska glömma….

…så kan vi meddela att det visst kommer att hända något spännande, i Stockholm närmare bestämt, redan nästa vecka. Men det skriver vi mer om senare.

Svettigt värre-hälsningar från
Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-05-04

Åh, huj vad det går…..

…snart en månad sedan förra nyhetsbrevet! Och här händer det grejor, vill vi lova!

Från i tisdags 2 maj….

…finns vår Pors & Tvärs att inhandla på Systembolagsbutikerna i Örebro. Och vi har fått beställning från och levererat en massa av den till Systembolagets centrallager, så det kanske rent av går att beställa den till andra butiker? Fråga, vetja! Dessvärre kommer Pors & Tvärs inom kort att vara slutsåld en tid, innan nästa brygd har puttrat färdigt, men misströsta inte – den är redan på gång, ligger i lagringstank och förbereder sig för tappning! Jättegod! Om vi får säga det själva! Och det får vi!

På måndag 8 maj….

…är  det ”Butik med musik” igen! Bryggeributiken och provsmakningspuben håller extra öppet kl 16–20, med försäljning av provsmaker à 15 cl av några av våra olika ölsorter samt försäljning av vår goda svagdricka ”We love Hjo” – äkta svensk humlad svagdricka, 2 %, 50 cl, 20 kr, och försäljning av nytappad folköl, ”Hantverks-Folk”, 3,2 %, 50 cl, 25 kr. OBS! Fortfarande endast kontant betalning! Använd de nytryckta vackra sedlarna, för varför skulle de annars tryckas!? …kan man undra!

Denna dagen till ära får vi besök av gruppen ”TTT” som består av Thomas Wahlström, Tommy Bender och Tomas Grek som intar scenen med akustisk musikalisk underhållning. Ingen föranmälan, ingen entré. Bara trevligt. Så det så!

På fredag 12 maj….

…finns vi hos Goda Rum i Kumla i sällskap med MaltMagnus och några lokala bryggerier. Vi presenterar några av våra öl och berättar om varför vi håller på överhuvudtaget. Mer info här! Trevligt! Så det så!

På lördag 13 maj….

…är det återigen dags att uppmärksamma Småbryggeriernas dag! För åttonde året i rad, de’ ni! Vi firar med öppet hus kl 11–15. Kom och ta en titt i vårt ”nya” brygghus. Möt bryggarna på Närke Kulturbryggeri och prova både gammalt och nytt ur lagerkällaren. Försäljning av provsmaker à 15 cl. Endast kontant betalning. Ingen föranmälan, ingen entré. Trevligt, såklart. Så det så!

Också på lördag 13 maj….

…fast senare på kvällen, med start kl 19.00 är det dags för konsert med Willy & the Poor Boys. Entré 100 kr, förköp på Tickster, ”överblivna” biljetter i entrén. Närke-öl i baren. Fortfarande bara kontant betalning. Och fortfarande trevligt! Så det så!

Och – sist men inte minst! – på torsdag 18 maj…

….ett helt nytt sätt att umgås: ”FTO” – ”Fridge Take-Over” – eller kylskåpsockupation, som vi skulle säga på närkingska. Var? Jo, på Dannes Pub, såklart. Välkommen till Klostergatan 7 från 17.00 och kolla vad som finns i kylen! Vi fyller nämligen kylen till bredden med ”gamla” och ”nya” öl, noga valda ur vårt stora sortiment. Ölen kan vara antingen helt nya eller tillfälliga sorter eller gamla godingar. Vi kommer självklart att finnas på plats själva, för att dricka vår egen öl och och ”mingla” så gott vi kan! Vi gillat att prata om öl och öl-världen med intresserade människor. Ingen föranmälan, ingen deltagaravgift! –så kom i tid! Jätte-trevligt ska det bli! Så det så!

Höll ju på att glömma: Norge 26–27 maj….

…är det traditionsenlig festival hos vårt vän-bryggeri Haandbryggeriet i Örebros vänort Drammen! Men mer info om det i nästa nyhetsbrev – snart i din e-box! Tror jag, tra-la-la-laa, som Astrid Lindgren sa´! Så det så!

Och i början av juni….

…tror vi att det kanske händer något mer spännande, kanske i Stockholm, kanske någon annan stans! Trevligt ska det bli i alla fall! Tycker vi alltså! Så det så!

Sommar-förhoppnings-fulla öl-hälsningar från
Närke Kulturbryggeri

PS: Lars Molin sa en gång om radio: ”Pannbens-bio”! Ja, just det! Trevligt värre! Tack och lov för radio! Man skulle ju ibland kunna tro att det är sant att ”alla härmar Närke”, men nu är det faktiskt så att ibland härmar Närke en bilfirma i Kista, som sedan snart 10 år stannar upp efter tolvslaget och lyssnar på dagens dikt tillsammans. Så det har vi börjat med, och ska försöka göra lite då och då, om vi kommer ihåg det mitt på dagen, i alla fall när det inte kokar alltför häftigt i brygghuset! Ett hett tips till alla stressade örebroare, särskilt vid lunchrusningen, då det ändå inte rör sig speciellt snabbt på Örebros enda genomfartsled (Slussenbron). Ratta in P1! Och hör se’n!