Nyhetsbrev

Du kan prenumerera på nyhetsbrevet och få dem direkt i din inkorg genom att skicka ett mail till: flaskpost@kulturbryggeri.se
Här nedan finns de nyhetsbrev som skickats samlade:

Närke Kulturbryggeri-info 2017-12-03

Tjata tjata…..

….det är ju hemskt så många nyhetsbrev det kommer från Närke Kulturbryggeri nu då, helt plötsligt, för ibland är det minsann inte så hiiiimla tätt mellan utskicken…..

….men vi måste helt enkelt skicka med detta inslag från Länsradion i förrgår, där vår ljud-gubbe Jan-Åke ”Silja” Siljeström berättar om Majornas 3dje Rote, som spelar här hos oss nu på fredag 8:e och lördag 9:e december. Här kan man lyssna på en av deras låtar – om hur underbart det kan vara att glida fram på en elcykel (kanske det blir årets ljudklapp!?).

….och så måste vi helt enkelt berätta att Gransus, till vår stora glädje, serveras på alla Bishop’s Arms pubar idag, söndag 3:e december. Gransus är bryggd med granskott från Öster-Närke, som vi (hela gänget från Närke Kulturbryggeri) plockade en skön och solig dag i våras. Vi passade på att njuta av naturen och fika-korgen medan vi fyllde hinkarna med ljuvligt ljusgröna friskt och kådigt doftande granskott, som nu sätter sin prägel i vår mustiga vinter-ale. Hoppas det ska smaka!

Hej hopp – gran-topp! Nej, gran-skott, såklart!
hälsar vi från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-12-01

Första december – vintern är här!…..

…..lika kôlsvart och blöt som vanligt! Så nu gäller det att liva upp sig lite med roliga saker så att man inte helt går i däck!

T ex:

1. Musik!!!

Vad kan lätta upp svart-stämningen mer än riktigt bra musik!!??? Därför är vi så hiskeligt gôra-glada att kunna presentera – för andra gången i år! – Majornas 3dje Rote, som gästar oss fredag 8 december och lördag 9 december! Se mer info här. Vi öppnar båda dagarna kl 19.00. Biljetter på Tickster. Max 100 platser, så skynda att boka – man vet ju aldrig….. Ev ev ev överblivna biljetter i dörren, endast kontant betalning, och samma sak gäller i baren.

Läs vad Håkan Pettersson skriver om Majornas 3:dje Rote här!

För den som önskar beställa mat i förväg erbjuder vi två olika goda hemlagade pajer: purjolökspaj med keso och örtsalt, sauce verte och sallad, eller köttfärspaj med skogssvamp och paprika, crème fraîche och sallad. Pris 130 kronor. Mäjla mat-beställning absolut senast måndag 4 december till
info@kulturbryggeri.se – Betala i förskott till bg 5627-1786, Närke Kulturbryggeri AB. Märk betalningen med ditt namn samt ange vilken dag beställningen gäller. Bordsbokning för förbeställda matgäster. (Alternativ utan föreställning: enkel pubmeny).

2. Anna-Kanna!

Som traditionen föreskriver inbjuder vi även i år till Anna-Kanna och erbjuder försäljning av provsmaker av några av våra mest vinter-betonade ölsorter. Välkomna till öppet hus på Närke Kulturbryggeri, för en kort eftermiddag, den 9 december kl 12–16. Ingen föranmälan behövs. Fortfarande är det endast kontanter som gäller!

3. Svagdricka!

I helgen får vi hem svagdricka från Hjo Bryggeri – till de som beställt. Avhämtning i bryggeributiken på måndagar med start redan 4 december! Och såklart kan man ju köpa vår egen ”We Love Hjo”– Äkta Svensk Svagdricka också, halvliters-flaskor, och den har vi gott om, så förbeställning är inte nödvändig! Välkomna! Kontant betalning, förståss!

4. Trälig måndag….

….som hos oss betyder bryggeributik och provsmakningspub, varje helgfri måndag kl 16.30–18.30, om inget annat meddelas. Försäljning av provsmaker à 15 cl av våra öl. Försäljning för hemtagning av folköl och svagdricka, egen tillverkning, såklart. Obs! Vi tar endast emot kontanter! Inga kort och inget swisch!

5. Särskilt trälig måndag 11 december – butik med musik!

Denna måndagen håller vi kanske öppet lite längre, få se hur det blir, då får vi nämligen besök av bandet ”Jazz By Five”, som spelar 50-60-talsjazz komponerade av Gerry Mulligan, Benny Golson, John Coltrane, Horace Silver, Miles Davis m fl. Bandet består av Hans Hallberg, Tenorsax; Per Ekberg, Baritonsaz; Matti Noreli, Piano; Sven-Yngve Svensson, Bas; Janne Ronquist, Trummor. ”Vi lirar ganska soft, med sköna melodislingor”, säger Hans Hallberg, ”men ibland kan det hetta till ordentligt….!” Välkomna till en skön ”trälig” måndags-kväll! Ingen föranmälan, ingen entré, bara skön musik och god öl (försäljning av provsmaker, som vanligt, och som alltid endast cash).

6. Gillar du jazz?

Vi har ett gäng som återkommer med bokning här hos oss ett par-tre gånger per halvår, alltid på tisdagar. De sitter tillsammans och lyssnar på medhavda skivor (vinyl, CD, iPhone osv) och njuter av allt från traditionell till nu-jazz!!!! Du kan anmäla dig till att få info om dessa häftigt o-träliga sammankomster genom att kontakta Jan-Åke Siljeström via e-post.
Allt för konsten! Allt för att överleva smörjan som rinner över oss varje dag – både i musik- och öl-form!
Nu-ä-dä-bara-tre-vecker-kvar-tess-dä-vänder-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

PS: Vi brukar inte tycka om ironiska skämt, galghumor osv, och detta är väl på gränsen, kan vi tycka, men vi säger det ändå: ”Rättvis handel” – det är väl när man kan gå till sitt lokala bryggeri och köpa öl att ta med sig hem!!! Va’!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-11-21

Vi laddar för Örebro Öl & Whiskyfestival!!!

Nu till helgen är det ju dags för årets ”ljus i mörkret” igen, och detta för 10:e året i rad! Vi deltar självklart här på hemmaplan och hoppas att vi ses i vår monter i Conventum Arena på fredag 24/11 15–23 och/eller lördag 25/11 13–22. Vi tar med oss så många olika öl vi kan, och som vi har plats och ölkranar för i vår monter. Lista kommer på hemsidan så SNART SOM DET ÄR KLART!  Vi skyndar oss så mycket vi kan! :-)

”Bryggeri-torsdag” 30 november

Vi fortsätter med vår ny-startade aktivitet ”Bryggeri-torsdag” och välkomnar Willy & Friends på scenen den 30 november. Tack för att vi fick erbjudandet från er, Willy & Friends! Det blev ju lite sent påkommer, men istället blir det så himla bra, så vi ser verkligen fram emot nästa vecka! Vi öppnar 18.00 och stänger när det passar. Fri entré (men OBS, max 100 gäster! – först till kran!). Och OBS! Endast kontant betalning i baren.
Möjlighet finns att beställa mat i förväg, för den som önskar äta hemlagad gulaschsoppa med crème fraîche och persilja samt smör och bröd. Pris 150 kronor. Mäjla mat-beställning senast 26 november till info@kulturbryggeri.se – Betala i förskott till bg 5627-1786, Närke Kulturbryggeri AB. Märk betalningen med ditt namn.

”Trälig måndag”!!!

Våra måndagar har fått ett namn: ”Trälig måndag”! Närkingskt och örebroskt i ett svep, kan det blir bättre!? (…eller sämre….?) Kom till oss på måndagar och gnäll över precis vad du vill! Nå, skämt åsido! ”Trälig måndag” är helt enkelt vår bryggeributik och provsmakningspub, som håller öppet varje måndag kl 16.30–18.30, ibland avvikande tider, men det meddelar vi undan för undan (om vi kommer ihåg det…..). Särskilt träligt är ju att vi endast får servera smakprover, dvs högst 15 cl åt gången, av våra egna öl, men man får väl vara glad åt det lilla i detta undantagna land, som Sverige är. Ingen annan stans i Europa (läs EU, där vi visst är medlemmar) finns så knasiga regler och lagar som i Sverige….. men så ligger ju folk stupfulla i drivor i städer och byar överallt i resten av Europa, eller hur….. Ja ja, det är synd att inte klaga! Men vi har rätt så trevligt i alla fall dessa ”träliga måndagar”, särskilt trevlig är det ju att kunna erbjuda möjlighet att smaka på så många olika sorters Närke-öl, som verkligen inte finns att få tag i på vilken annan plats som helst. Samtidigt! Så välkomna ska ni vara!

Kôl-innerligt novermber-stout-svarta frost-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-11-15

Butik med musik…

…blir det nu på måndag och då kan man både prova öl och lyssna på musik i vår ”Bryggeributik och provsmakningspub”. Dåi har vi glädjen att hälsa Ysätter välkomna för en spelning kring runda bordet! OBS, ingen konsert i ordets vanliga bemärkelse, så ingen föranmälan eller entré. Ysätter har spelat ihop sedan 1995 och består av Rolf Zuaw (gitarr, durspel), Maggie Karlsson och Lotta Olsson och Britt-Marie Edvinsson och Monalis Gustavsson (fioler), Ove Andersson (bas), Håkan Karlsson (kongas, djembe, bodhran) – dä’ ni! Kan det blir bättre på en måndag i Örebro! Vi öppnar som vanligt 16.30. Stängning inte alltför sent….. Välkomna!

Örebro Öl & Whiskyfestival….

….10-årsjubilerar i år! Välkomna till vår bar på festivalen 24–25 november. Som vanligt klämmer vi in så många öl vi får plats med! Det blir något gott, något mindre gott :-) och något svagt och något starkt, och något ljust och något kôlinnerlgt svart – men en sak kan vi lova: INGET BLASK!!!!

Bryggeri-torsdag…

…har vi tänkt oss att anordna den sista torsdagen i de flesta månaderna. Sist var det ju i oktober då vi hade en konsert med Bagari och Wahlström med band. Vad det blir för konsert den 30 november vet vi i skrivande stund inget om, för vi har fått ett återbud, med ny möjlighet till något liknande, eller helt annat, men något ”kungligt” blir det! Håll utkik!

Majornas 3dje Rote…

…kommer tillbaka till oss! Häng på Tickster-låset, säger vi bara! Konserter 8 och 9 december! Skynda skynda!

Anna-Kanna….

….ska vi klämma in däremellan! För det går ju inte att ställa in! Vi håller öppet hus för provsmakning av våra vinteröl lördagen den 9 december kl 12–16.

Beställa svagdricka….

….kan man göra t o m 29 november, så skynda skynda! Det finns ”Hjo Juldricka” på dunk 2,5 liter (65 kr), dunk 5 liter (120 kr), flaska 2 liter (60 kr), flaska 3 liter (85 kr), flaska 5 liter (130 kr). Lämna en flaska i utbyte om du vill ha din dricka i glasflaska! Mäjla din beställning senast 29 november till info@kulturbryggeri.se – hämta din dricka i bryggeributiken måndag 11 och 18 december kl 16.30–18.30 (alt: kontakta oss ang tid för hämtning). Vi kommer också att ha vår egen svagdricka (0,5-litersflaskor) till försäljning.

Julbuffe på Örebro Ölcafé…

…med dryckespaket från Närke Kulturbryggeri! Startar idag 15 november! Kan det bli bättre! Boka på tel 019-127070 eller läs mer på deras hemsida! Skynda skynda!!!
Skynda-skynda-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri
”Tänk om man inte hinner!”
Från vänster Maggie Håkan Lotta Britt-Marie Roffe Ove. Monalis saknas på bilden.

Närke Kulturbryggeri-info 2017-11-01

7 november: Nu är det dags för årets kladdigaste händelse – Kladdkakans dag!

Som vanligt och alltid firar vi Kladdkakans dag med svart porter och stout, provsmaker à 15 cl. Välkomna till bryggeriet den 7 november kl 18–22. Ingen föranmälan behövs. OBS! Endast kontant betalning. Kladdkaka från Christinas Gästgifveri i Ervalla. Serveras självklart med vispgrädde! Smaskens!

11 november: Närke Kulturetablissemang presenterar stolt: Benny & The Boogie Kings!

Nu är det äntligen dags för Elvis! Lördagen den 11 november kommer Benny & The Boogie Kings till vår scen för att spela massor av låtar från Elvis repertoar. Dessutom får vi höra ett och annat om Elvis och hans liv. Entré 100 kr. Förköp finns snart på Tickster. Ev överblivna biljetter säljs i entrén. Endast kontant betalning. Möjlighet till förbeställning av förtäring: Gräddstuvad pytt-i-panna-buffé ”Bellman” med rå äggula, saltgurka, rödbetor, sallad, knäckebröd, smör och ost, 190 kr. Mäjla mat-beställning senast 8 november till info@kulturbryggeri.se – Betala i förskott till bg 5627-1786, Närke Kulturbryggeri AB. Märk betalningen med ditt namn.

Nu: Vi planerar som bäst för att det ska finnas gott om svagdricka till jul!

Som vanligt brygger vi en ”egen” svagdricka här hos oss, som vi kommer att finnas till försäljning i halvliters-buteljer i bryggeributiken, ”Den ä’ go’ för att va’ från Örebro…!” (sagt av hjärtlig supporter!), men vi tar oss också en tur till vår vän Uno Blixt på Hjo Bryggeri och hjälper honom att brygga hans egen traditionella dricka, som från och med nu går att beställa för leverans i december. ”Hjo Juldricka” finns på dunk 2,5 liter (65 kr), dunk 5 liter (120 kr), flaska 2 liter (60 kr), flaska 3 liter (85 kr), flaska 5 liter (130 kr). Lämna en flaska i utbyte om du vill ha din dricka i glasflaska! Mäjla din beställning senast 29 november till info@kulturbryggeri.se – hämta din dricka i bryggeributiken måndag 11 och 18 december kl 16.30–18.30 (alt: kontakta oss ang tid för hämtning).

Inom kort: mer Närke-öl på Systembolaget i Kumla & Fjugesta!

Sedan en tid tillbaka finns Örebro Bitter på Systembolaget i Kumla och snart kommer även Närke Slättöl att finnas där. Båda kommer även inom kort till Systembolaget i Fjugesta! Trevligt som attan, tycker vi på Närke Kulturbryggeri!

Många kluckande öl-kramar till er alla

från Närke Kulturbryggeri

PS: Tack, Hjördis Götze från Kulturella Föreningen i Örebro, för den jätte-fina jästkransen! Vi uppskattar verkligen gåvan!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-10-23

Närke Kulturetablissemang presenterar stolt: Bagari & Wahlström med Band!!!

Ja, Kulturetablissemang, tja, det kanske låter, det, säger närkingen…… och man får ju inte låta….. nä, och man ska inte glädja sig i onödan (känt närkingskt ordspråk!!!)

Men vi är i ALLA FALL jätteglada att kunna presentera dessa gossar (gubbar!?) med band, och det är inga nybörjare, kan vi lova. Ja, de flesta kanske redan känner till Tommy Bagari och Thomas Wahlström, och då vet ni ju hur de är, och vad som har gjort dem till de de är, det är nämligen så att de lägger skulden (förtjänsten?) för det på en hel del fina låtar, som de gärna spelar och sjunger för oss, och en hel del av dem är skrivna av Bob Dylan. Jättetrevligt, eller hur!

I skrivande stund finns det biljetter kvar, helt oooootroligt, med det entrépriset! Men det är ju kanske närkingskt att tro att det som är ”billigt” inte är det allra bästa, men det stämmer verkligen inte denna gång. Till det helt oooootroligt facila priset av 100 kronor får ni en helt oooootroligt ooooo-trälig torsdagskväll med Bagari och Wahlström med Band på Närke Kulturbryggeri, och självklart många olika Närke-öl i baren!

Biljetter finns till förköp på Tickster och priset är som sagt ENDAST 100 kronor! Sök på ”Närke”, det ger snabbt resultat! I den mån det finns biljetter kvar på torsdag kväll kan man lösa entrén i dörren. OBS! Endast kontant betalning! Gäller både entré och bar.

Alltså: Hjärtligt välkomna redan nu på torsdag den 26 oktober kl 18.00!!!

Närke Kulturetablissemang presenterar stolt: Benny & The Boogie Kings!

Nä, nu börjar det bli tjatigt, va’! Nä! För nu kommer något helt annat, nämligen Elvis! Lördagen den 11 november kommer Benny & The Boogie Kings till vår scen för att lira röven av oss allesamman, på gammalt hederligt rock-språk. De kommer välan förmodligen att spela en hel del olika mer eller mindre rockiga låtar, men många många av dem kommer att vara från Elvis repertoar. Och inte nog med det – vi kanske får höra ett och annat om Elvis och hans liv, som vi rent av inte visste tidigare……

Mer info och affisch kommer inom kort här på hemsidan, på Facebook och i nyhetsbrevet, samt biljetter till försäljning på Tickster.

Näst sista året! – SMÖF – Söderbärke Micro ÖlFestival!

På fredag och lördag finns vi återigen i den vackra byn Söderbärke på den helt ooooootroligt oooo-hajpade ölfestivalen SMÖF – Sveriges häftigaste ölfestival!

Som vanligt bjuder festivalen ett bauta-brett startfält vad gäller svensk hantverksöl, och ännu finns biljetter kvar! Helt OOOOOO-TROLIGT! Beställ biljett på SMÖF’s hemsida, där det även finns rikligt med information om allt som händer på festivalen.

Redan nu känns det faktiskt lite lite sorgligt i hjärtat, att detta är den näst sista SMÖF-festivalen. Vi har varit på plats i många år och lärt känna en hoper jätte-trevliga ölälskande människor från Söderbärke med omnejd. Många nya kompisar har under dessa år tagit plats i våra bryggar-hjärtan. Men, som ni alla kanske vet, så har det fullkomligt sprätt upp ölfestivaler i varendaste buske i vårt ölälskande land, så snart finns det inte plats för fler, och man hinner fanken inte med att delta på alla, varken som bryggare eller gäst (jäst….?) Nä, nu får vi börja tänka nytt….. festivaler…..???? Ska dä va’ nå’t, dä!? Hm…..

Men vi håller ut (utan ansträngning, faktiskt, fastän vi är gamla och grå) och åker som vanligt till Söderbärke nu på fredag! Välkommen alla ni andra också!

Många kluckande öl-kramar till er alla
från Närke Kulturbryggeri

Närke Kulturbryggeri-info 2017-10-11

Närke Kulturgalleri presenterar stolt: Mats Holmstrands fotoutställning ”I3 1957”.

Dokumentärfotografen Mats Holmstrand från Kristinehamn gjorde lumpen på I3 i Örebro 1957, och på 1970-talet var han tillbaka för en repmånad. Nu återvänder han till samma plats med en utställning här hos oss på Närke Kulturbryggeri och visar ett 50-tal fotografier från tiden hos Livregementets Grenadjärer i Örebro.

Vernissagefest med provsmakningspub fredag 13 oktober kl 18–22. Utställningen pågår 14–21 oktober (öppettider och mer info nedan eller här).

Stockholm Beer & Whisky Festival 2017

Under årets Stockholm Beer & Whisky Festival i Stockholm var vi inbjudna att finnas i Bishop’s Arms monter. Det blev två trevliga helger tillsammans med Bishop’s vänliga och hjälpsamma personal och såklart glada och intresserade festivalbesökare. Vi kan med glädje berätta att vi fick pris som festivalens näst bästa öl framröstat av besökarna. Silvermedalj! Jätte-jätte-kul! Tusen tack för uppskattningen!

Många glada höst-hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

PS: Och som sagt – Örebro Bitter finns numer på Systembolaget i Kumla! Och i Systembolagets web-butik, går troligen bra att beställa i hela landet!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-09-27

Ett super-kort nyhetsbrev – har ni sett på maken!

1. Närke Kulturbryggeri finns i Bishop’s Arms monter på Stockholm Beer & Whisky Festival, som börjar i morgon, och pågår tors-lör denna helgen och nästa. Super-välkomna!

2. Nu finns Örebro Bitter även på Systembolaget i Kumla! Super-kul!

3. Vi har ju förvarnat om att det kan komma att hända något kul de sista lördagarna i månaden, men det blir inget i morgon. Stängt alltså. Super-trist.

4. Bryggeributiken och provsmakningspuben har öppet på måndagar kl 16.30–18.30. Super-lugnt!

5. Nästa brygd av Hantverks-Folk, brygd nr 1000 faktiskt!, är klar för buteljering. Eftersom det blev 1000-jubileum så har den fått lite extra humle! Om vi har riktig tur och ingen blir sjuk eller något annat inträffar så buteljerar vi den i nästa vecka, och då kommer den alltså att finnas i bukten på måndagen därpå. Super-äntligen!

Super-snabba hälsningar
från Närke Kulturbryggeri

PS: Gårdsförsäljning eller Systembolag – är det verkligen det som är frågan? Följer du/ni debatten? Hör gärna av dig/er till oss på bryggeriet med din syn på detta! Vändande post går super-bra!

EXTRA Kulturbryggeri-info 2017-09-16

Två snabba nyheter – en glad och en sorgsen……

Med glädje kan vi berätta att vi levererat pin-färsk Oktober-Märzen till Örebro Ölhall. Första fatet tog slut på två timmar i går kväll, så vi missade tillfället att själva få smaka vår öl i trevlig miljö, eftersom vi kom så sent på kvällen….
Idag har vi levererat ytterligare ett fat, få se hur länge det räcker….. :-)

Med sorg i hjärtat måste vi berätta att en av våra absoluta favorit-pubar i Stockholm, Bishop’s Arms på Folkungagatan 105, håller öppet för allra sista gången idag, lördag 16/9. Vi kommer självklart att dyka upp där framåt kvällen och krama om alla godingar i personalen, och kanhända även flera stamgäst-godingar.

Vi vill passa på att framföra vårt stora hjärtinnerliga tack till alla som jobbat på Folkis genom åren! Ni har varit helt underbara, alltid go’a och glada, och era gäster har alltid känt sig välkomna och väl omhändertagna! Stämningen på Folkis har alltid varit trevlig och personlig! Tack och lov finns det flera fina Bishop’s Armspubar kvar i huvudstaden, så vi behöver inte känna att det blir totalt meningslöst att lämna Närke-slätten för en runda i storsta’n! Väl mött på Bishops! Vi hörs o ses!

Många känslosamma hälsningar
– särskilt från Håge & Berith – och Jonte!
Närke Kulturbryggeri

PS: Ja, det är ju även sista dagen för Håges fotoutställning ”Tänk om man inte hinner”, på övervåningen på Bishop’s Arms på Folkungagatan 105. Öppet hela kvällen! Håge berättar gärna om sina bilder! Och kameror! Välkomna!

Närke Kulturbryggeri-info 2017-09-15

I måndags…..

….täntke jag att ”Nu ska jag sätta mig ner och skriva ett nyhetsbrev”, och nu är det ju fredag, så här kommer det:

Utställning – Tomas Munkas Larsson ”Nya vindar”

Sista två dagarna! Närke Kulturgalleri har öppet idag kl 14–17 (öppnade alltså alldeles nyss) samt i morgon lördag 16/9 kl 12–16. Passa på att besöka galleriet, kolla på Tomas tavlor, kanske köpa ett konstverk – om det finns några kvar…. många är sålda! Läs mer här: Tomas Munkas Larsson: ”Nya Vindar”

Bryggeributiken

Samtidigt som utställningen pågår håller vår bryggeributik och provsmakningspub öppet. Provsmaker av våra egna öl à 15 cl. Kontant betalning. Det finns fortfarande lite lite svagdricka kvar, och den är fortfarande tipp-topp-god, fastän vi trodde att vi var modiga när vi stämplade den som bäst före augusti. Priset, lägsta någonsin pga datummärkningen, flaska 0,5 liter 10 kr, hel låda 100 kr. Och svagdrickan (och även folköl, när vi har någon!) får vi ju lov att sälja i vår butik för hemtagning! Dä’ ni! Värsta gårdförsäljningen, ju! Vilken lycka! Allt av våra egna produkter upp till 3,5 % kan inköpas hos oss! Fantastiskt!

Närke Kulturbryggeri-öl på Systembolaget

Sedan ett par veckor är det möjligt att beställa vår Örebro Bitter via Systembolagets web-butik. Det verkar som att det är några öl-älskare som har upptäckt denna nyhet utan att vi informerat alls, så nu kanske det säger ”slurp” i lagret, vad vet jag, men det gör ingenting, ingenting, vi bryggeri gärna mer och levererar allt vi har! Bara så ni vet.

Vi väntar också på besked om vi kan få lov att leverera Örebro Bitter till Systembolaget i Kumla, och kanske till Fjugesta. Det är nämligen några trogna tjat-mostrar och -morbröder som frågar ihärdigt om detta. Mer info kommer.

Vi måste kanske också passa på att berätta att säsongen för Rainbow Warrior nu är slut för i år, sorgligt nog, men misströsta inte – det är snart försommar 2018, och då kommer den igen!

Återkommande säsongsöl är ju något vi pysslat med i många år, och just nu lagrar vi första batchen av ”Gransus”, som kommer på Systembolaget i Örebro och i webbutiken redan 1 november.

Debatten om gårdsförsäljning….

…och alkoholens skadeverkningar på liv och lem och samhällsfunktioner, ja den har ånyo blossat upp, denna gång pga att en grupp dryckesproducenter återigen tar sig friheten och fräckheten att be om denna ynnest – att själva få lov att försälja en mycket begränsad volym av sina produkter till besökare vid produktionsstället.

En av dessa dryckesproducenter är vi, Närke Kulturbryggeri. Vi skulle bra gärna kunna säga ”Ja” när våra besökare, efter att ha besökt oss för en kväll bestående av ölskola, ölprovning och husesyn i bryggeriet (och betalat för det kalaset!), frågar om de får lov att köpa med sig en eller ett par flaskor av någon av våra specialöl. Tänk om vi finge lov att ha en present-butik, så som andra hantverkare har. Vi tycker inte att det vore mer än rätt! Särskilt jobbigt att säga nej blir det när det kommer utländska besökare som inte alls kan förstå att något som är tillåtet i Danmark är helt förbjudet i Sverige!

Men vad ska man säga om den offentliga debatten om gårdsförsäljning!? Mer än att man blir så trött, så att den första reaktionen att skriva en replik, ett svar till en insändare, snabbt bleknar med en känsla av att ”Det är ju ingen idé att debattera med alla Sveriges helnykterister – för de agerar ju som att de alltid äger den enda sanningen…..

De flesta debattartiklarna är faktiskt ganska så nersolkade av lögner och dubbelmoral, där nykterhets-ivrarna visserligen har helt rätt i att alkoholen är ett av våra största samhällsproblem (större än både skjutningar och bilbränder), men de talar aldrig om ”elefanterna” som vi blundande sväljer varje dag, t ex i form av illegal införsel och handel med alkohol via gränshandel. Läs gärna min förskräckta upptäckt i nyhetsbrevet från 8 juni 2015 (klistrar även in texten här nedan). F-n, vad förbannad jag var då, och ilskan dyker upp nu igen, för INGENTING har hänt på den fronten!

Flera debattörer och förskräckta insändar-skribenter uttrycker att gårdsförsäljningen skulle innebära att det kommer att sprätta upp privata spritbutiker i centrala Örebro! Hur skulle detta se ut? skriver de. Hur skulle detta gå till? säger jag! Den gamla alkohollagsutredningen, som ofta refereras till, var helgarderad med bestämmelser om särskilda tillstånd för försäljning, särskilda krav på utbildning av personal, särskilt avgränsat försäljningsutrymme, strikt begränsad föräljningsvolym osv osv. Visst skulle vi som tillverkare fått lov att även saluföra utländska produkter, men det stod ingenting i utredningen om att vi skulle vara tvungna att göra det. Men men…. det finns ju många sätt att läsa bibeln, det vet ju alla.

Jag önskar att det någon gång skulle kunna bli lite mer neutralt och normalt att tala om alkohol, att det skulle vara lite mer ”sans och balans” i debatten (som en viss partiledare uttryckte sig i TV häromdagen, då det handlade om försvarsministern….) och framförallt önskar jag att den dubbelmoral, som gör att vi i Sverige silar mygg och sväljer elefanter, äntligen ÄNTLIGEN skulle komma upp på dagordningen. Alkoholmissbruket, eller drogmissbruket av knarket alkohol, som vi egentligen skulle säga, grasserar fritt även MED Systembolagets monopol. Alltså är detta två helt skilda frågor, inte en endaste ihop-bakad fråga: dels ska vi komma fram till om vi ska ha kvar det statliga försäljningsmonopolet på den med samhällets goda minne legala drogen alkohol, och dels ska vi komma fram till hur vi på bästa sätt motverkar missbruket och skadeverkningarna av densamma. För alkoholens skador begränsas INTE av att Systembolaget finns! Om någon tror det bedrar den sig själv! Och om någon har några som helst bevis för motsatsen: Snälla, informera mig om den undersökningen och/eller forskningen på stört! Snälla söta!

Till sist vill jag säga att jag gillar Systembolaget ganska mycket, tro’t om ni vill! Visserligen gör ölet nu en framryckning i Europa, på bekostnad av andra mer traditionellt fin-stämplade alkoholdrycker av varierande styrka och smak, så att man faktiskt kan finna någorlunda välsorterade ölbutiker här och där, i alla fall i de större storstäderna. Men i de flesta fall är det fortfarande ganska besvärligt att utomlands finna butiker med någorlunda intressant öl-utbud, medan vi i Sverige, även på ganska små orter, har tämligen välsorterade ölbutiker, tack och lov! Och jag tror faktiskt inte att Systembolaget, eller försäljningsmonopolet heller för den delen, skulle behöva gå i graven om svenska alkoholdryckestillverkare skulle få lov att bedriva s k gårdsförsäljning. Och observera att ”gård” inte bara betyder röd stuga på landet, utan juridiskt jämlikt mycket väl kan vara en modern fastighet i en storstad som Örebro!

Go’ helg på er, alla ölälskare! Nu börjar Oktober-festerna, och inte bara i Tyskland, utan även i Örebro! Tjo flöjt! Men kom ihåg att inte överdosera alkoholen, jag menar detta på fullt allvar, för det är inte bra för någon, inte för dig själv, inte för din partner, och verkligen inte för dina barn, men heller inte för dina grannar, och inte för buss- eller taxichauffören heller, inte för vårdcentralen, inte för polisen, och allra minst för plånboken! Må väl!

Många FULLT allvarliga hälsningar
från Närke Kulturbryggeri – vi tar gärna debatten!!!!!