Senaste nytt

Ölets dag, ja….

Precis som i fjol håller vi öppet på ”Ölets dag” – idag 15 juli

I våras, 8 maj närmare bestämt (alltid andra lördagen i maj), hade vi tyvärr inte möjlighet att fira Sveriges Oberoende Småbryggeriers alldeles egen dag – ”Småbryggeriernas dag”, som vi uppmärksammat varje år sedan den inrättades 2010.
Sedan 2012 finns ytterligare en anledning att uppmärksamma öl, och såklart även småskaligt hantverksbryggd öl, nämligen på ”Ölets dag”, då de stora bryggerierna också inrättade en dag att fira.
Så hjärtlig välkomna till oss på Närke Kulturbryggeri i dag kl 15.00–18.00 och smaka på vad huset förmår. Någon enstaka ”nyhet” eller ”gamling” ska vi försöka rota fram ur lagret.
Provsmakningspub (som vanligt) med försäljning av provsmaker à 15 cl (eller mindre!).
OBS! På grund av skitviruset corona har vi begänsat antalet gäster (inne 40 pers, och ute 12).
För den som vill fortsätta att fira just idag så händer några saker på stan i Örebro, t ex på Dannes Pub och Örebro Ölhall (båda på Järntorget), där det bl a erbjuds självrunnet öl från Närke Kulturbryggeri.

 

 

Närke Kultur-Karantän!! Fotoutställning!!

Håge Viktorsson visar sin fotoutställning ”Redovisning – men man kan ju inte komma ihåg allt….”

 

Ja, det är ju fortfarande virus-tider, gu’ bevars, men nu kör vi igång så smått i alla fall!, så: Välkomna att besöka galleriet på Närke Kulturbryggeri och se Håge Viktorssons fotoutställning ”Redovisning – men man kan ju inte komma ihåg allt….”.

Första visningen fredag 22 maj från kl 15. OBS! Detta tillfälle välkomnas ENDAST risk-grupper, som har fått tillvaron strängt begränsad av regler och isolering pga alla restriktioner för att undvika Corona-viruset. Vi hoppas på full respekt från övriga grupper för detta, men inbjuder såklart alla andra vid kommande tillfällen, det första blir fredagen den 29 maj från kl 18.

Provsmakningspuben ”Halva glaset” håller öppet med försäljning av smakprover av husets öl, samt om man så önskar svagdricka och folköl i halvliters-flaskor, även för hemtagning.

Corona-härjningarna påverkar oss såklart, och vi följer självklart instruktionerna från Örebro kommuns tillsynsmyndighet för att undvika smittspridning. Beställning och utskänkning vid baren är tillåtet, betalning i kassan i baren är tillåtet, att sitta vid bord och njuta av öl är tillåtet, att sitta på uteserveringen och njuta av öl är tillåtet. Så det är mycket som inte är förbjudet, under förutsättning att det inte blir trängsel. Vi kan ta emot  max 40 personer samtidigt inomhus + 10 personer på uteserveringen. Vi hoppas att detta ska fungera bra, så att många kan komma och se utställningen. Ta’t lugnt, tvätta händerna,  håll avstånd! Och stanna hemma vid sjukdom!
Utställningen kommer att visas en tid framöver och öppettiderna annonseras undan för undan på vår hemsida under rubriken ”BRYGGERIBUTIKEN”.

Stöd dina lokala barer & bryggerier!

                    

Ja, vilka tider vi lever i…. tänk att ett litet virus kunde försätta hela världen i beredskapsläge över en natt. Vi kan nog skatta oss lyckliga ändå att Sverige inte har infört total ner-stängning. Men det gäller att agera ansvarsfullt i dessa dagar och inte utmana ödet. Ingen är ju odödlig. Sedan får den närmaste framtiden utvisa vilken metod i världen som har varit ”bäst” (även om det verkligen inte är någon tävling mellan länder, alla gör nog så gott de kan).

Tuffa tider är det i vilket fall som helst, för många branscher och såklart även för oss i bryggeriet. Vi hoppas ändå att vi tillsammans i Sverige kan använda vår styrka till att göra framtiden så bra som möjligt för alla. Då är det extra viktigt att vi alla ger vårt stöd till så många lokala aktörer som möjligt: lantbruk, producenter, restauranger, butiker mm.

Vi på Närke Kulturbryggeri är så innerligt glada över allt stöd som visats oss genom åren, så även nu under virus-krisen. Många har frågat hur man kan köpa vår svagdricka och folköl, nu när vi måste hålla vår butik stängd (pga sjukdom och personal som är 70+), så vi har ordnat med försäljning på lastbryggan några dagar i veckan (se info här nedan och i nyhetsbrev).

Det värmer också våra bryggar-hjärtan att vår försäljning till Systembolaget rullar på! Stort tack till alla som passar på att köpa lokal öl just nu! Sök ”Lokalt och småskaligt producerad dryck”. På Systembolagets hemsida kan du söka på ”Närke”, då ser du alla våra olika ölsorter. Vi finns i Systembolagets butiker i Örebro, samt Kumla, Hallsberg, Fjugesta, Askersund och Lindesberg. När du besöker din favoritpub hoppas vi att du särskilt frågar efter lokal öl. Ett extra stort tack till dig som väljer öl från Närke Kulturbryggeri. Vi hoppas att vi ska klara detta tillsammans! Tack för ditt stöd!

Nu: Bryggeributik på lastkajen

Bryggeributiken och provsmakningspuben håller ju stängt, som många vet, men vi får ofta  frågan hur man kan komma och handla svagdricka och folköl.
Så nu blir det  försäljning på lastbryggan onsdag–fredag kl 10–15. (Fredagar säkrast före 14.00!)

Vi startar redan idag torsdag 23 april kl 12–15 och i morgon fredag kl 10–14.
Denna vecka kan vi erbjuda Närke Svagdricka 2 % (20 kr) och Jolners Dricka 3,5 % (25 kr).
Öppet när skylten står på lastbryggan. Ring på ringklockan om dörren är stängd.

OBS! Betalning endast via swish. Tusen tack på förhand för att du/ni köper vår öl!

Köp Närke Svagdricka till påsk!

Som seden bjuder har vi såklart bryggt en batch svagdricka till påskbordet.
Finns till försäljning på lastkajen hos Närke Kulturbryggeri i morgon och även i nästa vecka.

”Öppet-tider” på lastkajen (ring på ringklockan):
I morgon: Fredag 3 april: kl 8–12.
Nästa vecka Mån–Ons 6–8 april: kl 9–12 och kl 13–16.

OBS! Betalning endast via swish. Tusen tack på förhand för era påsk-inköp!
(Finns även folköl: Jolners Dricka 3,5 % och Bonnfolk 3,5 %).

Förändrad verksamhet pga virus-situationen!

Inställd konsert

Som vi tidigare meddelat så är den planerade konserten med ”Vänskapsbandet Tigern” 21/3 inställd. Beslutet är taget av bryggeriet och bandet tillsammans. Nytt datum meddelas längre fram.
De som köpt biljetter i förväg ombedes kontakta Tickster för återbetalning.

Bryggeributiken stängd tills vidare

Den trevliga måndags-aktiviteten ”Trälig måndag” med provsmaknings-puben ”Halva glaset” måste tyvärr hållas stängd en tid framöver, även detta pga virus-situationen. Preliminärt håller vi stängt resten av mars samt hela april. Bryggeriet har tagit beslutet för att värna om personalen, som i flera fall befinner sig i gruppen ”särskilt utsatta”, bl a pga ålder. Vi kan bara hoppas att vi håller hälsan och att vi kan hälsa goda grannar, trevliga ölentusiaster, nya och gamla besökare välkomna åter!
Vill passa på att ändå skicka en jätte-kram-hälsning till er alla som besökte ”Halva glaset” i måndags! Kändes himla fint att se så många trevliga supporters. Fortsätt gärna stötta era övriga lokala favorit-pubar, om det så ”bara” är med hämt-mat, men tänk för allt i världen på att stanna hemma om ni är krassliga! Och  tvätta händerna, för sjåen!! ;-)

MVH Närke Kulturbryggeri

INSTÄLLD konsert!!

Den planerade konserten med ”Vänskspsbandet Tigern” 21/3 är tills vidare INSTÄLLD – nytt datum kommer. Beslutet är taget av bryggeriet och bandet tillsammans.
Orsak: virus-läget. Även om det inte får plats med 500 personer i bryggeriet känns det onödigt att ta risken just nu.
Information ang återköp av biljetter kommer att publiceras på vår hemsida inom kort.
Vi kommer att hitta ett nytt datum för denna trevliga konsert längre fram.
MVH Närke Kulturbryggeri

Invigning av Grüne Woche 2020!!

En händelserik dag på mässan!!

Den 85:e internationella mässan Grüne Woche invigdes 17 januari med pompa och ståt. Den svenska montern hade besök av ministrar från både Sverige och Tyskland. Sveriges ambassadör i Tyskland, Per Thöresson, var såklart också på plats, liksom representanter från bl a Näringsdepartementer och Jordbruksverket.
Grüne Woche grundades i Berlin 1926, på det glada 20-talet, och är idag en mässa för allt från mat och dryck till växter och djur.

Julia Klöckner, jordbruksminister i Tyskland, kan inte motstå svensk hantverksöl.  Diana Rios från Poppels Bryggeri lämnar över en kasse med go’ öl från bryggerierna som är på plats.
Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson fick också en påse med prov på öl från Sveriges Oberoende Småbryggerier. Här i samtal med Per Thöresson, Sveriges ambassadör i Tyskland, och Diana Rios från Poppels Bryggeri.
Dans-truppen från Kulturella folkdansgillet i Stockholm höll ångan uppe med traditionell dans.

Nu är det dags för ”Grüne Woche 2020”

För tredje året i rad deltar Närke Kulturbryggeri på Grüne Woche i Berlin, tillsammans med kollegor från ytterligare sju bryggerier, alla medlemmar i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier. Jordbruksverket står som värd för svenska montern, som är den tjusigaste på mässan, tycker vi! – tre röda stugor med vita knutar, förmodligen Sveriges starkaste varumärke, och så vår fina öl-container placerad mitt i alltihopa! (se bilden).
I svenska montern deltar också såklart ett stort antal skickliga mathantverkare med massor av läckra specialiteter! Men, och det menar vi på fullaste allvar: Kronan på verket är en grupp duktiga dansare från Kulturella Folkdansgillet i Stockholm. De dansar i montern, varje dag, iklädda traditionella folkdräkter! Stort tack för det!
I år serveras fyra olika Närke-öl: Black Golding, Gransus, Jante Lager och OkT Festbier. Totalt bjuds mässdeltagarna på 30 olika brygder från Sverige.
Närke Kulturbryggeri finns på plats under första delen av mässan, som pågår i hela 10 dagar! – 17 till 26 januari. Ta en tur till Berlin, vetja!

Här är start-teamet från Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier förberedda och redo att starta serveringen från den populära öl-containern.
Från vänster: Gunnar Emanuelsson (Nääs Gårdsbryggeri), Håge Viktorsson och Berith Karlsson (Närke Kulturbryggeri), Diana Rios (Poppels) & Jesper Meyer (Nääs Gårdsbryggeri).
Övriga deltagande bryggerier är Lundabryggeriet, Qvänum Mat & Malt, Sahlins Brygghus, Walhöll Brygghus, Wermlands Brygghus.